Ekologisk odling vägen framåt för Violeta

Violeta Ivanovska i sitt växthus. Foto: FFRM
Violeta Ivanovska i sitt växthus. Foto: FFRM
Violeta Ivanovska och hennes familj lever på jordbruket. Familjen har tidigare mestadels odlat alfalfa-groddar, men genom medlemskap i ett kooperativ som får stöd av We Effect har hon börjat utbilda sig till agronom. – Nu kan jag odla ekologiskt. Det ger bättre inkomster och är bättre för miljön, säger hon.

Byn Mustafino i de östra delarna av Makedonien omges av åkrar. Invånarna är nästan uteslutande lantbrukare. Många av bönderna i området odlar lågproducerande grödor som ger låg avkastning, men genom medlemskap i ett kooperativ kan flera av bönderna blicka framåt.
– Medlemskapet i kooperativet har varit väldigt bra för mig, berättar Violeta Ivanovska. Hon berättar att hon genom kooperativet fått möjlighet att utbilda sig, något som redan påverkar hennes odlingar och inkomster.

– Nu odlar jag ekologisk spenat, sallad och morötter. Överskottet säljer vi till lokala marknader och restauranger.

Violetas situation är typisk för området. Arbetslösheten är hög i Makedonien; drygt 30 % för kvinnor och betydligt högre på landsbygden.

Att odla ekologiskt ger mer betalt

We Effect arbetar tillsammans med organisationen FFRM, som är en paraplyorganisation för 43 lokala bondeorganisationer. Målet är att stärka demokratiska organisationer och att öka produktiviteten och hållbarheten bland bondekooperativen som ingår under FFRM. Ett viktigt steg på vägen har visat sig vara ekologisk odling.
– Ekologiska grönsaker är mer marknadsorienterade och ger mer betalt, säger Slavcho Simonov, som också bor i Mustafino. Han odlar ekologiska morötter och hoppas på att kooperativet ska få ännu fler medlemmar.

– Det är bra om vi som redan är medlemmar kan lära oss mer, men också lära andra, säger han.

Genom att ge en gåva till We Effects verksamhet stödjer du bland annat vårt arbete på Balkan.

Makedonien

Landet har drygt 2 miljoner invånare och ansökte om EU-medlemskap 2004. 2005 blev man kandidatland. Arbetslösheten i landet är omkring 29 %. Jordbruket är en av de viktigaste näringarna, men har betydligt lägre produktivitet än ett genomsnittligt EU-land.