”Jag skällde ut vicepresidenten”

Yllka Kovaci med sina barnbarn Natalia och Seloentos. Foto: Martin Falkman
Yllka Kovaci med sina barnbarn Natalia och Seloentos. Foto: Martin Falkman
Yllka Kovaci bor i södra Albanien. Hon, och många andra romer, diskrimineras systematiskt. Frustrationen med landets beslutsfattare är stor. - När vicepresidenten besökte staden skällde jag ut honom, berättar Yllka, som försörjer både sin son och hans familj.

Familjen Kovaci bor i ett slitet område i Berat i södra Albanien. Arbetslösheten är skyhög och utbildningsnivåerna låga, framför allt hos den romska minoriteten. En bidragande orsak är det faktum att landets romer utsätts för systematisk diskriminering. Skolor förfaller, vägar förfaller, byggnader rustas aldrig upp.

Det handlar om mer än att bara få barnen till skolan

Just i Berat, och på andra platser i Albanien, har We Effect och Världens barn ett projekt vars syfte är att få fler romska barn går i förskolan. Men det handlar om mer än att bara få barnen till skolan; det handlar om att rusta upp förskolor, utbilda personal och föräldrar och sprida medvetenhet om medborgerliga rättigheter. Genom projektet får barnen också tillgång till skolhälsovård, något som saknats förut.

Arg på politikerna i Albanien

Yllka Kovaci, som är så arg på politikerna, säger att projektet betyder mycket för befolkningen i Berat. Två av hennes barnbarn går i en av förskolorna.
– Det gör stor skillnad. Det är väldigt tydligt att förskolorna i projektet fungerar bättre än de andra, att personalen är bra och att barnen trivs där.

Stöd We Effect och Världens barn

Behoven är stora bland den romska minoriteten i Albanien. Du kan vara med och skapa förändring genom We Effect och Världens barn. Besök våra gåvosidor eller Världens barns webbsida för att bidra!