Hela Sverige mot Hungerpandemin 2021 – Manifesttext

Världen är full av mat. Varför dukar vi inte åt alla?

Det råder inte brist på mat i världen. Det råder däremot brist på rättvisa. I vår del av världen börjar vi återhämta oss från coronapandemin. Samtidigt gör coronakrisen att hungern i världen ökar. 800 miljoner människor tvingas gå och lägga sig hungriga varje kväll. Det är en ökning med cirka 160 miljoner människor under 2020. Det är lika många som Tysklands, Frankrikes och Sveriges befolkning tillsammans.

De som stod utan resurser från början har det nu ännu värre. De som drabbas allra hårdast är kvinnor. Kvinnor är fattigast i världen. Fattigast i pengar, fattigast på mat, fattigast på rättigheter. Som kvinna löper du 27 procents högre risk att tvingas gå hungrig. Många mammor ger sina barn att äta först medan de själva är sist i familjen att få något i magen. Vi ser hur restriktioner och nedstängningar av samhällen ökar mäns våld mot kvinnor. Även klimatkrisen drabbar kvinnor hårdare och kvinnor löper större risk att skadas eller rentav dö vid extremväder.

FN uppskattar att tre miljarder människor inte har råd att köpa den mat de behöver. Världen kan stå inför den värsta hungerkatastrofen på 50 år! Vi har jobbat under hela pandemin och ser att vårt stöd gör skillnad. Utvecklingen går att vända, men vi måste agera nu.

Vad som behövs är uthålliga insatser som ger effekt på både kort och lång sikt. Ingen ska behöva gå hungrig. Vi vill stödja omställningen till ett hållbart jordbruk, se till att kvinnor får samma förutsättningar som män att klimatanpassa sitt jordbruk, att organisera sig, äga mark och kunna bo och leva i trygghet.

Behöver vi säga att det är allvar nu? Läget är akut och vi behöver ditt stöd. Med en vaccinspruta i ena armen och Hela Sverige Mot Hungerpandemin-skylten i den andra vill vi ha din hjälp att nå målet – att duka bordet åt fler. Skänk din gåva idag. För att en jämställd och hållbar värld kan utrota hungern.

Stötta vår insamling här.