Experter varnar: Palestinska olivskörden halverad till följd av klimatförändringarna

Den kommande olivskörden i Palestina blir bara hälften så stor som förra årets, experter på jordbruksorganisationen ESDC och biståndsorganisationen We Effect varnar nu för att 100 000 familjer är i akut behov av att åtgärder för att lindra effekterna av klimatförändringarna.

– Oliver utgör nästan hälften av den totala jordbruksproduktionen i Palestina. På Västbanken innebär det 25 procent av ekonomin, säger Jamal Burnat, programchef på ESDC.

Den förväntade skörden är bara tio tusen ton olivolja, hälften av produktionen från föregående år och kan jämföras med 24 tusen ton 2014, säger experter vid jordbruksorganisationen ESDC, som representerar 2500 olivodlare i Palestina. Sektorn, som inkluderar olivolja, matoliver, pickles och tvål, är värt mellan 160 och 191 miljoner USD under ett bra år, enligt FN-organet OCHA.

– Upp till 100 000 familjer är beroende av oliver som inkomstkälla i Palestina och de kommer att påverkas kraftigt av den dramatiska minskningen av skörden, säger Nora Hamdan, tillförordnad landchef för We Effect i Palestina som stöder ESDC.

Höga temperaturer och mindre regn än normalt under våren ledde till en stor nedgång i antalet blomstrande olivträd i år, vilket ger mindre oliver i den kommande skörden i september och oktober. Klimatförändringar spelar en roll, säger ESDC-experter.

– Det här är inte normalt, det här är ett resultat av klimatförändringen, säger Jamal Burnat vid ESDC.

We Effect och ESDC begär nu stöd för att kunna hjälpa bönderna att anpassa sig till klimatutmaningarna. Bevattning och trimning av olivträd som kräver mindre regnvatten är en möjlig åtgärd för att reducera klimatpåverkan. Experimentella anläggningar, där nya tekniker för att hantera klimatförändringar kan testas och kunskaperna delas med olivodlare och experter, är en annan.

Palestinska jordbrukare har också problem med att israeliska bosättare vandaliserar deras olivträd. Förra året ökade antalet till 5 582 skadade träd jämfört med 1 652 under 2016, enligt statistik från OCHA. Muren har också orsakat stora problem för olivodlingarna. Jordbrukare nekas tillgång till sin mark och har bara några dagar, ibland mindre, på sig att skörda sina oliver.

Av

Marcus Lundstedt