Garífuna-folkets mark hotas: Medlemmar ur kooperativ har häktats

Jenifer Mejía Solorzano är medlem i ett bostadskooperativ som We Effect stödjer i Honduras | Foto: We Effect

Nyligen greps två medlemmar ur ett bostadskooperativ som We Effect stödjer av den honduranska polisen för olagligt beslagtagande av mark och skador på privat egendom. Häktningarna av Jenifer Mejia Solorzano och hennes syster Marianela Mejia Solorzano sker med bakgrund av förföljelse och kontinuerliga attacker mot Garífuna-folket i Honduras.

Jenifer Mejia Solorzano och hennes syster Marianela Mejia Solorzano är medlemmar i ett bostadskooperativ som We Effect stödjer genom partnerorganisationen Fundación San Alonso Rodriguez. De båda är även ledarfigurer i lokalsamhället och försvarare av Garífuna-folkets markrättigheter — något som på senare tid hotats av kommersiella intressen.

Garífuna-samhällena Cristales och Río Negro på Atlantkusten i norra Honduras där systrarna kommer ifrån hotas nämligen av ett turismprojekt som består av att överlåta markrättigheter runt om i landet åt utländska investerare. Eftersom deras territorium är föremål för dessa eftergifter innebär det att de riskerar att tvångsförflyttas från sina marker.

Samhällena har länge protesterat mot turismprojektet för att försvara sitt historiska territorium. De har baserat sina protester på det faktum att det är en olaglig koncession och att projektet antagits utan samråd från lokalsamhället.

För knappt två veckor sedan greps först Jenifer Mejia Solorzano och sedan hennes syster Marianela Mejia Solorzano. Båda två med häktningsorder för olagligt beslagtagande av mark och skador på privat egendom riktade mot turismprojektet.

— We Effect ser med stor oro hur garífuna-folket förföljs och vi fördömer den ökade kriminaliseringen av försvarare av mark- och miljörättigheter. Vi följer fallet noga för att se hur vi bäst kan hjälpa systrarna, säger Pia Stavås Meier, Regionchef för We Effect i Latinamerika.

I en intervju som gjordes veckan innan hon häktades berättar Jenifer Mejia Solorzano om de utmaningar som bostadskooperativet står inför och vittnar om den utbredda rasism som garífuna-folket utsätts för:

— Som garífunas i detta land tvingas vi utstå diskriminering, segregering och hinder. De möjligheter som vi ges är väldigt få. Regeringen vill inte se urfolkssamhällen utvecklas och bli självständiga.

Jenifer Mejía Solorzano tillhör urfolket Garífuna hemmahörande på Centralamerikas Atlantkust | Foto: We Effect

I första rättegångsförhöret mot systrarna utökade Åklagarmyndigheten brottsrubriceringen till tvångsförflyttande, vilket innebär att Jenifer och hennes syster nu själva anklagas för att ha fördrivit ”ägarna” till de områden där turismprojektet planeras byggas. Den nya brottsrubriceringen innebär även att ytterligare 30 personer från de nämnda garífuna-samhällena kommer att ställas inför rätta.

— Denna brottsrubricering är en ny företeelse i kriminaliseringen av försvarare av markrättigheter. Att systrarna nu anklagas för att tvångsförflytta ägarna av turismprojektet är lika befängt som det är oroande, kommenterar Pia Stavås Meier.

En välkänd, och väldigt tragisk, händelse som har flera likheter med det aktuella fallet är mordet på urfolksledaren Berta Cáceres. Som ledare för Lenca-folkets — och We Effects partnerorganisation COPINH — långvariga protest mot upprättandet av en damm vid floden Gualcarque i västra Honduras mördades hon 2016 i sitt eget hem.

Latinamerika är den farligaste kontinenten i världen för försvarare av miljö-, mark- och mänskliga rättigheter. Enligt Front Line Defenders’ senaste rapport mördades förra året minst 331 människorättsförsvarare världen över. 264 av dessa skedde i Latinamerika och 40% av dem var emot människor som försvarade mark- och miljörättigheter. Människorättsförsvarare tillhörande något urfolk utgjorde nästan en tredjedel av de totalt 331 människorättsförsvarare som dödades över hela världen — trots att urfolk endast utgör cirka 6% av den globala befolkningen.

Efter några dagar i häktet har systrarna släppts på fri fot i väntan på rättegång.

Av

Philip Krook