Ny orkan ödelägger jordbruk i Centralamerika

I skuggan av coronakrisen har Centralamerika sett fler tropiska oväder under en och samma säsong än någonsin tidigare. Nu har en ny orkan dragit in. Flera av We Effects partners i regionen har drabbats svårt och många bönder har fått sina grödor förstörda av översvämningar. Det är ett hårt slag mot människor som redan drabbats hårt av pandemin.

– Vi är förfärade av den förödelse som stormarna lämnat efter sig här i Centralamerika. Vi följer situationen noga och håller nära kontakt med alla våra partnerorganisationer som blivit drabbade här i regionen, säger Pia Stavås Meier, Regionchef för We Effect i Latinamerika.

För två veckor sedan drog orkanen Eta in över Centralamerika med vindhastigheter på upp emot 225 km/h. Men det var främst det intensiva och ihållande regn orkanen lämnade efter sig som fick katastrofala konsekvenser. Kraftiga översvämningar och stora jordskred krävde flera dussin liv runt om i Centralamerika och fortsatte tusentals människor på flykt.

För ett par dagar sedan drog en ny orkan in över exakt samma områden. Orkanen Iota har uppvisat ännu högre vindhastigheter än sin föregångare och förväntas få samma ödesdigra konsekvenser som sin föregångare. Hittills rapporteras åtminstone 26 människor har mist livet.

Honduras, tillsammans med Guatemala och Nicaragua, är de länder som drabbats hårdast av stormarna. I Honduras har dussintals människor mist sina liv och flera tusen har tvingats fly från sina hem. Dessutom har stormarna tagit hårt på de småskaliga bönderna och ödelagt flera för dem livsviktiga skördar. We Effects partners i de nordöstra delarna av landet rapporterar om att över 300 kvinnliga bönder befinner sig i temporära flyktingläger och att deras skördar förstörts i de kraftiga översvämningarna. Vissa har även fått sina hem raserade av stormarna.

Éver Guillen, We Effects landrepresentant i Honduras, beskriver en otäck verklighet för landets redan utsatta befolkning:

– De som drabbas hårdast av orkanen är de människor som redan lever i utsatthet. Med tanke på att 2020 har varit ett väldigt tufft år för många på grund av coronapandemin är den aktuella situationen ödesdiger för merparten av landets befolkning som redan har stora svårigheter att överleva.

I grannlandet Guatemala är läget minst lika illa. Enligt FN:s kontor för samordning av humanitära insatser har knappt 400 000 människor tvångsevakuerats och ovädren har bidragit till att förvärra den allvarliga matkris som landet befinner sig i.

I regionen Alta Verapaz, som drabbats hårdast av stormarna, samarbetar We Effect med tolv olika småskaliga bondekooperativ. Många av dem rapporterar att flera av deras viktigaste grödor har ödelagts av de senaste veckornas ihållande regn.

We Effects partner Asociación Mamá Maquin var i färd med att skörda sina grödor när de kraftiga regnen svämmade över en närliggande flod och deras plantage. Men trots att de förlorade en stor del av skörden tänker de inte se sig själva besegrade.

– Vi ska fortsätta att jobba och producera, vi kommer att återhämta oss, säger en av medlemmarna.

Förlusterna innebär ett hårt slag mot de småskaliga böndernas ekonomier eftersom de förväntade skördarna ligger till grund för den största delen av familjernas inkomst. We Effect undersöker febrilt möjligheterna att snabbt hjälpa de drabbade partnerorganisationerna att återupprätta sin produktion för att komma på fötter igen.

Av

Philip Krook