Stöd torkans offer i Malawi

We Effect har startat en insamling för att stödja det torkdrabbade Malawi, där upp till tre miljoner människor har mycket osäker tillgång till mat.

Enligt en färsk rapport från FN:s livsmedelsprogram World Food Programme, WFP, kan uppemot 49 miljoner människor i länder i södra och östra Afrika drabbas av torkan, som har förstärkts av El Niño. Väderfenomenet väntas fortsätta under hela våren.

We Effect bedriver utvecklingsprojekt i Malawi sedan tio år och har verksamhet i flera delar av landet. Sedan vi redan i december slog larm om den akuta matbristen har läget förvärrats ytterligare, inte minst på grund av uteblivna regn i januari. We Effect-anställda rapporterar nu om spädbarn som dör av näringsbrist, människor som tvingas överleva på frön och skolor där hälften av eleverna tvingas stanna hemma för att leta efter mat.

– Vi ser barn som suger på plastpåsar med risavkok och äter rutten frukt för att dämpa hungern. Det är en fruktansvärd situation som snabbt kan bli ännu värre om inget görs. Slår även nästa skörd fel så hamnar landet i ett katastrofläge, säger Alarik Sandrup, We Effects landchef i Malawi.

We Effect gör nu insatser för att hjälpa familjer som fått sina majsskördar förstörda, och därför står helt utan mat. Familjerna får utsäde av kassava, sötpotatis och bönor. Dessa grödor tål torka bättre än andra grödor och kommer att minska effekterna av det extrema klimatet. Målet är att nå ut till 13 500 familjer.

Ett utsädespaket innehållande sötpotatis, kassava och ögonbönor för en familj kostar 59 kronor. Många bönder har också stort behov av enkla bevattningspumpar; en sådan kostar ungefär 129 kronor. Hur många familjer vill du hjälpa?

Swisha valfri gåva till nummer 123 691 61 34.