Svenskt lobbyistpris till aktivist från Nairobis slum

Rachael Mwikali Mueni tillsammans med Anneli Rogeman i Almedalen.

24-åriga Rachael Mwikali Mueni, en gräsrotsaktivist från Nairobi, får priset De fattigas lobbyist 2016 för sin kamp för unga kvinnors rättigheter. Rachael tog emot priset, som delas ut av biståndsorganisationen We Effect, i Almedalen i somras.

– Jag är hedrad. Priset stärker vår kamp för att unga tjejer från slumområden ska ha lika rättigheter och för kenyanska gräsrotsaktivisters rättigheter, säger Rachael Mwikali Mueni.

Priset De fattigas lobbyist är instiftat av biståndsorganisationen We Effect och går till en lobbyist eller aktivist som arbetat för fattiga människors rättigheter. Vinnaren utses av en jury där bland annat tidigare statsminister Ingvar Carlsson, tidigare EU-minister Birgitta Ohlsson och Googles Europachef för public policy, Nicklas Lundblad, ingår.

– Människor i fattiga länder både kan och vill påverka, det finns en enorm kraft i deras arbete för att förändra lagar och villkor. Priset är ett sätt att lyfta fram det, säger Anneli Rogeman, vd för We Effect och juryns ordförande.

Rachael Mwikali Mueni är född och uppvuxen i slumområdet Mathare i Nairobi där situationen för unga kvinnor är mycket tuff. Droger, arbetslöshet och våld mot kvinnor är vanliga problem och många tjejer avslutar inte skolan.

Rachael Mwikali Mueni har arbetat för att stärka unga tjejers rättigheter både genom praktiska lösningar som menskoppar, eftersom bristen på mensskydd annars gör att många tjejer missar skolan under menstruationen, och genom att träna unga kvinnor i ledarskap. Hon är också navet för ett nätverk av gräsrotsaktivister, Coalition for Grassroots Human Rights Defenders, och har tagit strid i en rad frågor som rör social rättvisa och medborgarrätt, till exempel de inskränkningar för civilsamhället som har införts i Kenya.

Priset är en summa om 10 000 USD finansierad av PostkodLotteriet och prissumman går till Rachael Mwikali Muenis organisation, Coalition for Grassroots Human Rights Defenders.

Rachael Mwikali Mueni kommer att medverka i ett seminarium på Sverige i Världen-torget, Donnersgatan 6 i Visby, tisdag den 5 juli kl 08.00–09.00 och berätta om sitt arbete i ett samtal med journalisten Karin Alfredsson.

Rachael Mwikali Mueni kommer att ta emot priset De fattigas lobbyist 2016 tisdagen den 5 juli kl 15.00–16.00 i Swedbanks trädgård på Strandgatan 35 i Visby.

Rachael finns tillgänglig för intervjuer i Stockholm 2 och 3 juli och i Visby 4–6 juli.

Juryns motivering: Rachael Mwikali Mueni är en starkt lysande förkämpe för kvinnors rättigheter i en del av världen där dessa behöver starkt stöd. Hon arbetar med praktiska lösningar på praktiska problem för människor som lever i extrem fattigdom, huvudsakligen ungdomar, i hårt utsatta urbana miljöer i Kenya. Unga kvinnor har ofta inte samma möjligheter och det försöker Rachael Mwikali Mueni ändra på genom att krossa gamla myter om kvinnor och visa att ungdomar kan ta samhället framåt och skapa förändring. Det är juryns förhoppning att priset kommer att uppmuntra och ge större kraft åt Rachael Mwikali Muenis och Coalition for Grassroots Human Rights Defenders fortsatta arbete.

Juryn för De fattigas lobbyist:
Ingvar Carlsson, tidigare statsminister (S)
Maria Teresa Fernández Ampié, ordförande Coordinadora de Mujeres Rurales, Nicaragua
KG Hammar, tidigare ärkebiskop vid Svenska kyrkan
Nicklas Lundblad, Europachef för samhällsfrågor på Google
Grace Mtonga, ordförande Civic Forum on Housing and Habitat, Zambia
Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot (L) och tidigare EU- och demokratiminister
Anneli Rogeman(ordförande), vd We Effect