Svenskt miljonprogram får syskon i Filippinerna

HSB:s ordförande Anders Lago tillsammans med Josefina Montoya som bor i ett av Manillas slumområden. Foto: Marcus Lundstedt

We Effect tillkännager i dag en satsning för att bygga en miljon nya bostäder för familjer i fattigdom i Filippinerna. Initiativet är inspirerat av den svenska bostadsrörelsen och det så kallade miljonprogrammet. Bostäderna byggs med kvinnors rättigheter och klimatet i fokus. 

– Sverige har också varit ett fattigt land med extremt stort underskott av bostäder. Då bestämde regeringen och bostadsaktörerna sig för att lösa krisen med en blandning av nya villor, bostadsrätter och hyreshus. Klarar Sverige av det kan Filippinerna göra detsamma, men man måste arbeta tillsammans, säger Anders Lago, ordförande HSB och styrelsemedlem för We Effect, på plats i Manilla i Filippinerna.

Närmare sju miljoner människor saknar ett värdigt boende i Filippinerna i dag, utan säker tillgång till vatten, el och sanitet. I slumkvarteren pågår ett krig mellan droghandlare och poliser som skördat tusentals människoliv de senaste åren, bland dem många civila. För att möta krisen har We Effect nu fört samman regeringens bostadsministerier, privata bostadsbolag och bostadskooperativ i det gemensamma projektet ”One Million Housing for Sustainable Development 2030”. Inspiration hämtas från bostadsrörelsen i Sverige som klarade av den svenska bostadskrisen på 70-talet.

– En värdig bostad är en mänsklig rättighet, och en förutsättning för att nå de globala målen till 2030. Vi måste arbeta ihop för verkligen se till att det blir så. Jag är stolt och glad för detta initiativ med bostäder som tar människor från slum till säkerhet, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect och på plats i Filippinerna.

Bostäderna i initiativet byggs med klimatförändringarna och kvinnors rättigheter i fokus. Lägenheterna och husen designas för att stå emot tyfoner, och hålla våldsverkare ute. Bostadskooperativen leds framförallt av kvinnor och har visat sig vara en hävstång för jämställt ledarskap och tryggad försörjning för hela familjen. Projektet, som möjliggjorts med stöd från HSB och Riksbyggen lanserades tillsammans med lokala boendeorganisationer och finansiärer på en bostadskonferens i Manilla idag.

We Effect har arbetat i landet sen 2010 och sedan dess i samarbete med lokala bostadskooperativ byggt närmare 5 000 hus och lägenheter, där det i dag bor över 20 000 människor. Inom de närmaste åren kommer ytterligare 17 000 bostäder vara färdiga. Målsättningen med initiativet, där partnerskapet ger starkt ökad privat finansiering och bättre stöd från regeringen med mark och tillstånd.

 

Av

Ola Richardsson