Utrikesministern besöker Moldavien – här är våra medskick

På bild fr vänster: Djana Filipovic, Centerpartiets internationella stiftelse, Lotta Folkesson, LRF, Sveriges ambassadör till Moldavien, Katarina Fried, Anna Tibblin, We Effect, Maria Taddesse, We Effect, Catherine Isaksson, Centerpartiets internationella stiftelse. Foto: Robert Englund

Utrikesminister Malmer Stenegaard besöker Moldavien tillsammans med sina nordiska och baltiska ministerkollegor. Besöket sker inför presidentvalet och folkomröstningen om EU-närmande som sker den 20:e oktober. Det är en viktig signal om att Sverige, Norden och Baltikum står bakom Moldavien i en prövande tid med återkommande påverkansförsök från Ryssland. Det visar också det engagemang som Sverige har i Moldaviens resa mot den europeiska familjen.

We Effect har arbetat i landet i 20 år och växlar nu upp till ett eget landprogram med fokus på fattigdomsbekämpning, inkluderande ekonomisk utveckling och att förbereda inträdet i EU. Här är våra viktigaste medskick till utrikesministern:

Jordbrukssektorn är central i EU-närmandet. Jordbruket är landets näst största sektor (borträknat service), motsvarande en femtedel av ekonomin och en ännu större del av exporten. Småskaliga bönder står för mer än 50 procent av jordbruksproduktionen. Jordbruket bidrar idag med cirka 45 procent av landets totala exportintäkter. Ska de kunna komma in och konkurrera på EU:s inre marknad krävs tre saker:

  1. Moldavien behöver ny teknisk kompetens: Jordbrukssektorn är fast i förlegade metoder och teknik som inte ändrats sedan Sovjet-tiden. Sektorn behöver ställas om för att konkurrera, annars kommer fler att tryckas ut i fattigdom eller migration.
  2. Kunskap och samverkan i transition in i EU: Ett EU-inträde är komplicerat, inte minst för jordbrukssektorn. Nya lagar, regler och standarder måste implementeras. För att detta ska gå så snabbt som möjligt behövs utbildning och en inkluderande process där bönder deltar i att förhandla villkoren för inträde.
  3. Fattigdomsminskning. Fattigdomen på landsbygden är fyra gånger högre än i städerna, och att kvinnor samt marginaliserade grupper är särskilt utsatta. Jordbrukssektorn är kritisk för den lokala livsmedelsförsörjningen, sysselsättningen och inkomster, särskilt för kvinnor och marginaliserade grupper, vilket fastslås i Sidas fattigdomsanalys.

Sverige har unik expertis genom både det gröna näringslivet och utvecklingsaktörer som We Effect. Tillsammans med medlemsorganisationer som LRF och Lantmännen har vi arbetat med just dessa frågor i både utvecklingsländer och Europa. Som en del av #teamsweden kan och vill vi bidra ännu mer än vi gör idag.

Av

Robert Englund