We Effect ny nomineringsorganisation till regeringens pris för mänskliga rättigheter

Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia och juryordförande för Per Anger-priset tillsammans med Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect.

We Effect har utsetts till ny nomineringsorganisation till Per Anger-priset – svenska regeringens pris för demokratifrämjande och humanitära insatser.

– Vi är väldigt glada över att We Effect ska vara med och nominera kommande Per Anger-pristagare, tillsammans med nio andra organisationer. Med sin långa och breda erfarenhet av fattigdomsbekämpning och miljöfrågor tillför de nya perspektiv till nomineringsprocessen. Med priset vill vi visa människor att det går att göra skillnad, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia och juryordförande för Per Anger-priset.

– Klyftorna växer och cynismen breder ut sig i världen. Nu mer än någonsin behöver vi tillsammans kämpa för allas lika värde. Vi är hedrade att få medverka till att dela ut Per Anger-priset för att belysa vikten av demokrati och mänskliga rättigheter, säger Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect.

Per Anger-priset är en internationell utmärkelse som instiftades 2004 av den svenska regeringen. Det delas ut årligen till någon som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser. Forum för levande historia organiserar arbetet som rör priset.

Priset har fått sitt namn efter Per Anger som var sekreterare vid den svenska legationen i Budapest. Han tog initiativet till det svenska arbetet att rädda så många människor som möjligt undan förföljelse och avrättningar i det nazistockuperade Ungern under andra världskriget.

2019 års pristagare blev journalisten Najwa Alimi från Afghanistan.

Nomineringsorganisationer
Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, Svenska FN-förbundet, Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Afrikagrupperna, Kvinna till Kvinna, Svenska kyrkan och We Effect.

Läs mer om Per Anger-priset här: https://www.levandehistoria.se/perangerpriset

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Marcus Lundstedt, press- och påverkanschef We Effect.
Tel: 0046 72 070 97 21
Mejl: marcus.lundstedt@weeffect.se