We Effect-stödd bonde mördad

Arnoldo Medina Ulcue. Foto: ECOMUN.

Den 30 april mördades Arnoldo Medina Ulcue i delstaten Cauca i Colombia. Han var en av undertecknarna av fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och FARC-gerillan och medlem i ett jordbrukskooperativ som stöds av We Effect. Mordet är det senaste i raden av en omfattande mordvåg på fredsförsvare i landet. Bara under senaste veckorna har åtta personer mördats.

”Mordet på Arnoldo Medina Ulcue riskerar att fördjupa den humanitära krisen bland de återintegrerade ytterligare. Den nuvarande situationen är mycket alarmerande och riskerar att omkullkasta hela fredsprocessen”, säger Beatriz Garcia Del Campo, We Effects landrepresentant i Colombia.

Tanken med fredsavtalet från 2016 mellan den colombianska regeringen och FARC-gerillan var att lämna årtionden av krig och våld bakom sig och gå in i en tid av fred. Men trots att den längsta interna konflikten i Latinamerika nu upphört har den varken lyckats skapa fred eller skydda undertecknarna av fredsavtalet i deras återintegreringsprocess.

Det senaste beviset på detta är mordet på Arnoldo Medina Ulcue, även kallad ”Nelson 30”, i Santander de Quilichao i delstaten Cauca den 30 april i år. Han var en av undertecknarna av fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och FARC-gerillan och medlem i jordbrukskooperativet Mandiva Cauca (COOMAMCE), ett kooperativ som bildades inom ramen för ekonomisk och social återintegrering av demobiliserade inom FARC-EP. COOMAMCE är medlem i We Effects partnerorganisation ECOMUN och får stöd genom projektet Aremos Paz som genomförs av We Effect, och flera andra svenska organisationer, och finansieras av EU och Sida.

”De fortsätter att slita freden ur våra händer, men vi insisterar på att få till ett annorlunda land. För Nelson och alla våra kamrater fortsätter vi framåt”, skriver ECOMUN i ett uttalande efter mordet.

Flera faktorer såsom maktvakuum i territorier som tidigare tillhörde FARC och bristande regeringsskydd har lett till en allvarlig säkerhetssituation för före detta stridande där de inte bara är sårbara och hotade — utan även mördas i en alarmerande takt. Sedan avtalet undertecknades 2016 har 273 medlemmar eller före detta medlemmar från FARC-EP mördats. Åtta av dessa mord har hänt bara under de senaste veckorna.

Colombia är dessutom det farligaste landet i världen för försvarare av mänskliga rättigheter. Bara under 2020 mördades 177 aktivister i Colombia, vilket är mer än hälften av det totala antalet mord på MR-försvarare i världen, enligt statistik från organisationen Front Line Defenders.

We Effect har tillsammans med andra medlemmar i Colombia-nätverket skrivit ett öppet brev till Sveriges regering och riksdag med krav om att agera mot våldet.