We Effects generalsekreterare Anna Tibblin deltog vid det svenska uppmärksammandet av Världshungerdagen

Under en oktoberförmiddag samlades kunniga och engagerade talare online och redde ut orsakerna till varför så många människor i världen tvingas gå hungriga, samt föreslog olika lösningar.

Förmiddagen inleddes av Per Callenberg, statssekreterare hos Sveriges landsbygdsminister. Han underströk att hunger, väpnade konflikter och klimatförstöring fortsätter att vara våra största utmaningar. Coronapandemin har ökat trycket på världens samhällen och inte minst produktionen av mat ytterligare.

We Effects generalsekreterare Anna Tibblin passade på att påminna om att det bakom varje siffra finns en människa. FN varnar för att antalet akut hungriga i världen kan fördubblas till 265 miljoner i Coronapandemins spår, i tillägg till de 690 miljoner som redan lider av kronisk hungersnöd. Men det finns lösningar som ger hopp. I kooperativa lösningar finns en styrka som just nu är viktigare än någonsin för att tackla denna kris.

Maximo Torero, chefsekonom vid FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation, FAO, betonade i sin tur att vi behöver bättre, mer hållbara system för att producera mat så att alla människor har tillgång till mat varje dag. Det krävs att länder, FN, civilsamhället, ja helt enkelt alla samarbetar för att världen ska lyckas ställa om, menade han.

Bara dagar tidigare presenterade den svenska regeringen ett stödpaket till ett värde av 170 miljoner kronor för att motverka hunger i världen. Pengarna kommer bland annat att gå till FN:s World Food Programme som tar emot Nobels fredspris senare i år för sina insatser mot världshungern.

Gustav Lindskog, specialist inom livsmedelsförsörjning på Sveriges biståndsmyndighet Sida framhöll dock hur viktigt det är att också tänka bortom pandemin:

– Det räcker inte att dela ut matpaket, menade Gustav Lindskog, utan vi måste också stötta bönder, särskilt i utvecklingsländer, så att de kan hantera kriser bättre och stå starkare för framtiden.

Under förmiddagen medverkade även talare från Tetra Laval, LRF Ungdom och Sveriges ambassad i Zambia. Det svenska uppmärksammandet av Världshungerdagen arrangerades av Svenska FAO-kommittén tillsammans med SIANI. Läs mer här (på engelska).