We Effects lobbyistpris utdelat

Idag delades priset De fattigas lobbyist ut på Dansmuséet i Stockholm. I samband med ceremonin berättade pristagaren, José Pilar Álvarez Cabrera från Guatemala, om sitt arbete för urfolkens rättigheter.
– Jag är stolt och glad över priset och det stärker oss i kampen för våra rättigheter, säger José Pilar Álvarez Cabrera.

Anneli Rogeman och José Pilar Álvarez Cabrera. Foto: Ola Richardsson.

José Pilar Álvarez Cabrera är lutheransk präst i Guatemala. Han har länge varit engagerad i att försvara de guatemalanska urfolkens rättigheter till land och vatten kring berget Las Granadillas. För detta arbete har han mottagit flertalet dödshot och han tvingas emellanåt leva med livvaktsskydd.

– José Pilar Álvarez Cabrera är tyvärr bara ett av många exempel på hur de som försvarar mänskliga rättigheter i Latinamerika utsätts för hot och våld utan att få tillräckligt skydd från staten, säger Anneli Rogeman, juryns ordförande och vd för We Effect.

Prissumman på 10 000 USD går till de organisationer som står bakom José Pilar Álvarez Cabreras arbete för urfolket Maya Chortí och invånarna i Zacapa och Chiquimula i Guatemala.
– Pengarna kommer väl till pass på många sätt, både för att kunna fortsätta att hävda våra rättigheter och praktiska saker som att få säker tillgång till rent vatten, säger José Pilar Álvarez Cabrera.

Juryns motivering: ”I snart 15 år har José Pilar Álvarez Cabrera försvarat de mest osynliga medborgarna i vår värld, urfolken, i ett land där de som kämpar för mänskliga rättigheter trakasseras, hotas, utsätts för falska åtal och våld, medan de som ligger bakom dessa brottsliga handlingar går fria. José Pilar Álvarez Cabrera kämpar för urfolket Maya Chortís rätt att fortsätta leva i sina hemtrakter på och kring berget Las Granadillas i Gutemala och att ha tillgång till vatten, naturresurser och en hållbar miljö med bevarad biodiversitet.”

Priset De fattigas lobbyist är instiftat av We Effect och går till en lobbyist eller aktivist som arbetat för fattiga människors rättigheter. Priset delades ut för andra gången. Förra året gick det till Rachael Mwikali, gräsrotslobbyist i Mathare, ett slumområde i Kenyas huvudstad Nairobi.

Jurymedlemmar:

Ingvar Carlsson, tidigare statsminister (S) Maria Teresa Fernández Ampié, ordförande Coordinadora de Mujeres Rurales, Nicaragua KG Hammar, tidigare ärkebiskop vid Svenska kyrkan Nicklas Berild Lundblad, Europachef för samhällsfrågor på Google Grace Mtonga, ordförande Civic Forum on Housing and Habitat, Zambia Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot (L) och tidigare EU- och demokratiminister Anneli Rogeman, vd We Effect (ordförande)