Ytterligare ett mord på aktivist i Honduras – Sverige reste dit

Den 3 mars chockades världen av nyheten att Berta Cáceres, bondeledare, miljöaktivist och försvarare av de mänskliga rättigheterna, hade mördats i sitt hem i La Esperanza, Honduras. Berta Cáceres var ledare för We Effects samarbetsorganisation COPINH, Consejo Indígena de Organizaciones Populares de Honduras, och var en viktig och internationellt välkänd frontfigur för Lencafolket i Honduras. Knappt två veckor senare mördades ytterligare en ledare från samma organisation, Nelson Garcia.

Berta Caceres
Berta Caceres

Efter mordet på Berta Cáceres bestämde sig Sveriges ambassadör i Centralamerika, Georg Andrén, tillsammans med regioncheferna för We Effect och Diakonia, Anna Tibblin och Viveka Carlestam, för att resa till Honduras för att tillsammans besöka COPINH och Berta Caceres familj.
– Det faller sig naturligt att göra denna resa tillsammans med We Effect och Diakonia, som finns på plats i Honduras. Vi utgår från samma värdegrund och det ger större genomslag om vi agerar tillsammans, säger ambassadören.

We Effect stöttar Honduras bonde- och urfolksrörelser som arbetar för att minska fattigdomen, se till att människor har mat för dagen och tak över huvudet. I stödet ingår också organisationernas påverkansarbete mot stat och kommun, något som är både svårt och farligt.
– Det här handlar om fattiga bönder som blir fråntagna mark, vatten och skog. Deras rättigheter är skyddade enligt lag. Men rättssystemet finns inte; regeringen bryr sig inte och enskilda politiker tjänar enorma summor på att sälja ut landets naturresurser. De som protesterar riskerar livet, säger Anna Tibblin, regionchef för We Effect i Latinamerika.

Mordet på Berta Caceres är ett hårt slag mot organisationen och hennes familj, men även mot det civila samhället i Honduras. Diakonia stöttar ett flertal organisationer i landet, i deras kamp för att de mänskliga rättigheterna ska respekteras.
– Nu räcker det! Vi måste bli mer högljudda och ställa än tydligare krav på EU och på den svenska regeringen att agera i Honduras. Situationen i Honduras blir bara värre; det kan inte få fortsätta så här. Vi måste också bli ännu bättre på att stödja våra lokala partners, säger Viveka Carlestam, regionchef för Diakonia i Latinamerika.

Investerare stoppar utbetalningar tills vidare
Berta Cáceres hade innan mordet varit utsatt för ett flertal mordhot på grund av sin kamp mot utländska investeringar som, enligt COPINH, bryter mot lencafolkets rätt till sin mark och sina naturresurser. Vid ett tillfälle tvingades hon gå under jord under flera månader.

Berta Caceres var starkt kritisk mot det kontroversiella dammbygget i Agua Zarca, som man menar kränker urfolket Lencas rätt till  marken vid floden Gualcarque. Nättidningen OmVärlden skrev den 17 mars en artikel om att de två största investerarna i dammbyggen, finländska Finnfund och hollänska FMO nu med omedelbar verkan stoppar sina utbetalningar tills dess att en grundlig undersökning av händelserna har gjorts.

Presskonferens avslutade resan

Presskonferensen. Foto: Diakonia.

Presskonferensen. Foto: Diakonia.

I samband med besöket i Honduras hölls den 17 mars en presskonferens, där de tre deltog. I samband med denna skickade den svenska ambassaden ut ett uttalande där de fördömer morden och uppmanar den honduranska regeringen att inte tillåta förövarna till dessa brott att förbli ostraffade.
– Sverige kan spela roll. Vi kan ta det lilla extra steget, det som är lite bortom uppdraget. Vi kan våga stöta oss, säger Georg Andrén under presskonferensen.

Vidare säger uttalandet att Sverige stöder Honduras begäran till FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter om en internationell rådgivare i arbetet med en grundlig undersökning av händelserna.
– Jag kommer att försöka påverka EU att ta ställning för en internationell undersökningskommission, fortsätter Georg Andrén. Vi har förlorat en ledare, och vi kan inte tillåta detta att detta händer någonsin igen.

Text: Catrin Söderberg