80-timmarsvecka med 3:50 kr i timlön

Lina Ruto, foto George Kamau
Lina Ruto, foto George Kamau
Trött på lediga klämdagar, ergonomisk kontorsstol och betald semester? Sugen på tungt arbete morgon till kväll sex dagar i veckan? Lina Ruto utlyste sitt jobb som kvinnlig bonde på det kenyanska höglandet. Följ Anna Myhr när hon tar sig an utmaningen Världens tuffaste jobb.

Läs Annas egen berättelse från Kenya

Funderingar kring jämställdhet
Världens tuffaste jobb

Funderingar kring jämställdhet

Jag har under min tid här imponerats av kvinnornas rent fysiska styrka men också deras mentala. Deras inställning är fantastisk och tacksamheten för det man har är stor.

En dag på Linas gård
Världens tuffaste jobb

En dag på Linas gård

Halvvägs in i uppdraget och jag har nu genomfört alla Linas olika vardagssysslor men också varit med om en söndag. En speciell dag då det är veckans vilodag och dagen...

Följ Anna i Världens tuffaste jobb på We Effects Instagram

Fredagskänslan börjar infinna sig. 🤸
Imorgon är de de yngsta barnen hemma från skolan och så är det enligt tradition sista dagen på veckan då söndag startar en ny vecka här.

Barnen har inte på något sätt överflöd av saker. Jag har ännu inte sett en enda traditionell leksak förutom den boll och freesbee jag tog med som en av gåvorna och tack för gästfrihet. Men kreativitet finns såklart och man leker med kapsyler, pinnar och trasiga hushållsprylar. 👌

Fotbollen är gjord av sammanbunden säckväv och snören. Funkar finemang. I videon ser ni barnen Ruth, Bethuel, Eli och Kipto. ⚽️

#världenstuffastejobb #tuffastejobbet #weeffect
...

En kort reflektion så här drygt halvvägs på mitt uppdrag.
Jag känner mig mer och mer hemma, är en del av familjens vardagliga liv nu.

Busar och skrattar, kan fråga lite knepigare och djupa frågor. Kan rutinerna och har koll på olika grejer. Alla är underbara och har gjort sitt bästa gör att jag skall må bra.
Vi pratar redan om minnen för livet, om att hålla kontakten och om lärdomar.

Världens tuffaste jobb är också Världens mest lärorika. I alla fall om man tänker på perspektivbytet och leva i en annan kultur en stund för att mer känna skillnaden.

Men också samhörigheten. Det som förenar oss. Vi pratade om det igår medan vi rensade ogräs, maken Wilson, sonen Caleb, Lina och jag. De grundläggande behoven vi alla delar oavsett var på jorden vi befinner oss. Ett fint och djupt samtal i all sin vardaglighet ute på åkern. #tuffastejobbet #världenstuffastejobb #weeffect
...

Lina lär mig allt hon kan och gör en vanlig dag här på gården. Lina är en riktig superkvinna med rejäla krafter och mycket kunnande. Jag är så imponerad av allt hon gör en helt vanlig dag.

Det är full rulle från 5 på morgonen till 23 på kvällen. Det kanske inte är stressigt på ett sätt jag är van vid men väldigt intensivt och hårt arbete.

Idag har vi bland annat förberett barnen för skolan, mjölkat kor, flyttat får över floden, handdiskat all disk, handtvättat hela familjens tvätt, hackat ogräs och lagat mat och te över öppen eld. Dagen är ännu ej slut.

Det är också mycket skratt, lek och vänliga nyfikna möten. Grannarna kommer förbi för att hälsa mig välkommen och alla är mycket nyfikna på om jag verkligen kan jobba lika hårt som Lina.

#världenstuffastejobb #tuffastejobbet #weeffect #kenya #womenempowerment
...

Vem är Anna Myhr?

Jag vill berätta om mig själv så ni får lära känna mig bättre.

Jag är en 39 årig gotländska.
Bondtös och inbiten hästtjej uppvuxen på lammgård på mellersta Gotland. På bilden ser du mig som tonåring med min häst Texas.

Just nu bor jag i Visby tillsammans med sambo och en dotter. Jag är utbildad journalist och socionom, och jobbar som chef för avdelningen för arbetsliv och etablering på Region Gotland.

Jag gillar yoga, träning, improvisationsteater och jag åker gärna på utflykt runt om på vår vackra ö.
Ett nyupptäckt och väldigt roligt intresse är måleri och konst.

Varför sökte jag Världens tuffaste jobb?
Länge har jag haft ett stort engagemang för frågor kring jämlikhet, jämställdhet och hållbarhet.
Jag tror på en mer rättvis och hållbar värld. Därför sökte jag uppdraget.

Vad är mina förhoppningar med Världens tuffaste jobb?
Att utmanas i mina egna perspektiv och föreställningar. Det skall bli så spännande att få leva nära Lina och hennes familj och förstå deras vardag. Och jag vill kunna bidra genom att på olika sätt dela den vardag jag får ta del av.

Snart bär det av!

#weeffect #tuffastejobbet #världenstuffastejobb #bonde #kenya #voluntärarbete
...

Hej,

Det är jag som är Anna Myhr.
Jag vann uttagningen till Världens tuffaste jobb och på söndag åker jag till Kenya.

Där skall jag leva och arbeta med Lina Ruto och hennes familj i tre veckor.

Det känns så spännande och jag ser fram emot att uppleva familjens vardagliga utmaningar, hårda jobb och glädjeämnen.

Följ mitt uppdrag här på We Effect!

#weeffect #världenstuffastejobb #tuffastejobbet #volontärarbete #kenya #bonde
...

Idag kan vi äntligen avslöja att Anna Myhr från Visby har fått Världens tuffaste jobb som bonde i Kenya!🎉

Detta innebär att hon i maj kommer bo och jobba sida vid sida med bonden Lina Ruto, samtidigt som hon dokumenterar sitt arbete från fält.

Med åtta fantastiska slutkandidater var det minst sagt tufft för juryn att besluta vem som skulle få jobbet. Att det slutligen landade på Anna motiverar juryn med följande:

”Anna Myhr är nyfiken, ödmjuk, och har ett starkt engagemang för jämställdhet. Hon har vad som krävs för att tillsammans med Lina Ruto ta sig an den tuffa vardagen och öka förståelsen i Sverige för den tunga arbetsbördan som vilar på kvinnor som lever i fattigdom.”

Med uppdraget hoppas Anna bidra till en ökad insikt i Sverige för hur kvinnor i andra delar av världen har det, samt en vilja bland andra att vara med och förändra.

”Det känns stort, förväntansfullt och pirrigt. Det blir en helt annan vardag och en stor utmaning. Det ska bli spännande att träffa Lina och jag ser fram emot ett bra samarbete och vänskap,” säger Anna.

Läs mer om Världens tuffaste jobb. Länk i bio.

#tuffastejobbet #weeffect #världenstuffastejobb #kooperation #bonde #jämställdhet
...

Jag vill få mer information om Världens tuffaste jobb och digitala resor

Anna Myhr fick världens tuffaste jobb

I maj åker Anna Myhr till Kenya och Eldama Ravine för att under tre veckors tid bo hos mjölkbonden Lina Ruto och hennes familj. Anna är avdelningschef på Region Gotland i vanliga fall men nu byter hon om för att jobba tillsammans med Lina och hjälpa henne med alla hennes vardagliga sysslor. Arbetet består av att hjälpa till med jordbruket, mjölkkorna och hushållet. Lönen ligger på 40 kronor om dagen, vilket är snittlönen för en jordbrukare i Kenya.

– Som kvinna känner jag starkt med alla världens kvinnor. Jag upplever ett systerskap och att vi delar vissa gemensamma erfarenheter. Jag tror att solidaritet och gemenskap kommer att vara en stark nyckelfaktor i förändringen till en mer jämlik värld för alla. Genom världens tuffaste jobb vill jag bidra till en ökad förståelse och ett ökat engagemang, hos både mig själv och hos andra i just den här frågan, säger Anna Myhr.