Äggförsäljningen som mättar magen

Cecilia Tello Foto: Edward Rodwell Arrazola
Cecilia Tello Foto: Edward Rodwell Arrazola
— Hela familjen äter bättre nu, förut kunde vi gå två eller tre dagar utan mat, säger Cecilia Tello från Guatemala. Sedan några år tillbaka är Cecilia medlem i ett kooperativ, stöttat av We Effect, där hon har fått utbildning i att driva en hönsgård. Tack vare försäljning av ägg behöver ingen i familjen längre gå till sängs hungrig.

Cecilia Tello är mamma till sex barn, tre pojkar och tre flickor. De bor i en by i regionen Quiché i Guatemala, en av landets mest utsatta delar. Befolkningen här är till största del urfolk och fattigdomen är utbredd. En stor majoritet kämpar för att leva på vad de odlar som småskaliga bönder.

Cecilia Tello Foto: Edward Rodwell Arrazola

We Effects arbete i Guatemala fokuserar på rätten till mat, hållbar landsbygdsutveckling och ekonomisk självständighet. Detta genom att stötta kooperativ vars medlemmar i huvudsak består av kvinnliga småskaliga bönder från urfolk. För kvinnorna är läget särskilt utsatt eftersom de har ansvar att föda familjen. Cecilia Tello berättar hur situationen var innan hon fick kontakt med We Effects kooperativ.
— Vi hade inte alltid tillräckligt mycket mat och livet var ständigt en kamp för att barnen skulle kunna äta. Ibland hände det att vi gick flera dagar utan att äta, säger hon.

Men livet tog en vändning för några år sedan när Cecilia fick nys om ett kooperativ för småskaliga jordbrukare som stöds av We Effects partnerorganisation. Hon bestämde sig för att gå med och tillsammans med andra kvinnor fick hon via kooperativet utbildning i entreprenörskap för att driva äggproduktion.

— Kooperativet stöttade oss med 42 kycklingar och vi lärde oss om hur jag skulle ta hand om dem och utfordra dem rätt.
Hönsgården växte och Cecilia och de andra kvinnorna har nu över 400 stycken hönor. De turas om att sköta om hönorna som dagligen ger hundratals ägg. Varje dag lämnar Cecilia in sin del i en butik i byn där hon bor.

Cecilia Tello Foto: Edward Rodwell Arrazola

— Varje dag lämnar jag in ägg i butiken, och människor kommer också direkt hem till mig för investera i en kartong ägg. På så vis skapas mina inkomster undan för undan.

Cecilia berättar att hela familjen numera äter mycket bättre och att de inte längre behöver lägga sig hungriga på kvällen.
— Jag är väldigt nöjd. Hönorna ger oss inte bara inkomster utan också ägg för att äta. Vi äter ägg med grönsaker och örter som vi odlar i trädgården. Jag är också väldigt glad över att min familj lär sig tillsammans med mig om hur man sköter hönsgården.

Ge bort en höna och stöd bönder som Cecilia

Istället för en chokladask eller en bukett blommor, ge bort en höna! En gåva som gör skillnad för en familj som lever i fattigdom. Hönor ger långsiktig tillgång till näringsrik mat och en viktig extra inkomst.

Ge bort en höna