Klockan är tolv på dagen och det är 36 grader ute. Som tur är ger de stora mangoträden en viss skugga. Familjerna här i byn Balcánes på landsbygden i södra Honduras har bott på denna plats i 14 år. För två år sedan kom de i kontakt med We Effects partnerorganisation MECOOVISURH. Det resulterade i att 20 familjer gick ihop och skapade bostadskooperativet COVIBARL.
Darling Lagos i bostadskooperativet COVIBARL. Foto: Philip Krook
Darling Lagos, 24, torkar sig i pannan med en gul handduk. Hon kom hit som en liten flicka med sina föräldrar efter att en översvämning hade tvingat familjen att flytta. Hon har bott här nästan hela sitt liv. Det har inte varit enkelt, mycket har saknats i lokalsamhället, till exempel en av de grundläggande mänskliga rättigheterna — tillgången till vatten. Här trängs folk för att tvätta kläder och hämta dricksvatten i ett par uppgrävda vattenbrunnar i en närliggande skogsdunge. Men under torrperioden när det nästan inte faller något regn alls, står brunnarna ofta tomma.
— Tidigare behövde vi gå upp klockan tre på morgonen och köa vid brunnen för att försäkra oss om en hink med vatten för dagen, berättar Darling.
Nu har familjerna i Honduras vatten
Nu behöver inte de familjer som är medlemmar i COVIBARL oroa sig för vatten längre. Med hjälp av We Effect har bostadskooperativet lyckats installera en vattenpump och därmed säkra vattentillgången.
De har även lärt sig tillverka eget byggnadsmaterial. Genom ett erfarenhetsutbyte med Fundación San Alonso Rodríguez — en annan partnerorganisation till We Effect i Honduras — har bostadskooperativet fått utbildning i hur de själva kan tillverka tegelstenar av organiskt material som finns i deras närmiljö.
Kooperativet har lärt sig tillverka tegelstenar. Foto: Philip Krook
— Det är inte så svårt, berättar Darling. Det börjar med att vi gör en blandning av jord, sand, halm och vatten. Sedan formar vi tegelstenar som får stå i solen och torka i ett par dagar.
Resultatet av denna process är ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart alternativ att använda i byggandet av bostäder. Hittills har de bara hunnit bygga en liten lagerlokal (bodega) där de ska förvara redskapen de använder i bostadskooperativets gemensamma trädgårdsodling. Men i framtiden är tanken att använda denna teknik för att bygga nya hem åt 20 av de familjer som är medlemmar i kooperativet.
Bostadskooperativet leder till gemenskap
Den lilla bodegan är målad i terrakottaorange och en gråaktig nyans av lila, den är nästan färdigmålad. Precis vid ingången står plastskålar med pulver i olika färger. Det är olika typer av nedmalen jord som de använder som de blandar med vatten för att få fram olika målarfärger. Även denna teknik lärde de sig från erfarenhetsutbytet.
Darling berättar att läget har förbättrats väsentligt för de 20 medlemsfamiljerna sedan bostadskooperativet skapades för två år sedan, och att de fått en annan syn på grannskapet:
— Tidigare arbetade vi var och en för sig. Men sedan vi kom i kontakt med MECOOVISURH har vi börjat göra på ett annat sätt, nu jobbar vi tillsammans. Det är något väldigt fint det vi har lärt oss, för att arbeta ensam kommer aldrig att vara lika bra som att arbeta tillsammans, säger hon.
— Å kooperativets vägnar skulle jag vilja tacka MECOOVISURH och We Effect för all den hjälp vi har fått. Vi känner oss stolta över oss själva för vi har lyckats åstadkomma väldigt mycket, och känner att vi kan åstadkomma ännu mer i framtiden, avslutar Darling.