Utan mark finns ingen framtid

AV: LIINU DIAZ RäMö

 

I Colombia är markfrågan en laddad politisk fråga. Den ojämlika fördelningen av mark och naturtillgångar har lett till flera blodiga konflikter och världens längsta inbördeskrig. Trots att freden officiellt skrivits under, har våldet trappats upp. Idag mördas de som försvarar jorden, och i många fall är det kvinnorna som står mitt i kampen.  

Kelly är, som så många andra kvinnor på den colombianska landsbygden, en bonde utan mark. Som de flesta småbönder i Latinamerika är hon dömd till att hyra mark för sina mest basala behov.

– Vi har ingen mark, och vattnet sinar. Det räcker helt enkelt inte för ett värdigt liv.

– Att inte ha mark betyder också att vi inte kan ha andra projekt. För att odla behöver vi mark. För att bygga bostäder behöver vi mark. Allt vi lyckas göra är små initiativ på hyrd mark. Det kommer vi inte långt på.

Kelly är också en av de kvinnor som drabbades av krigets våld. Hon tillhör ett av Colombias 87 urfolksgrupper. Hennes by blev utsatt för en massaker, många av ledarna blev mördade.

– Jag tänker ständigt på att allt vi måste försvara, det är ett sätt att leva. Vi måste försvara våra rättigheter, marken, livet. Och de kommer att fortsätta döda oss, för att vi tänker annorlunda, för att vi skyddar våra landresurser, för att vi är bönder. För att vi vill ha det bättre för alla.

– Jag tycker att det här är en kamp eftersom samhället består av machismo, på grund av patriarkatet, ett historiskt arv vi tacklas med. Vi fortsätter med vår linje att det måste finnas jämställdhet, att kvinnor inte ska stigmatiseras, än mindre diskrimineras bara för att de är kvinnor.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av berättelser och nyheter.

{{ registrationMessage }}
*Dina uppgifter kommer behandlas i enlighet med GDPR. Läs mer här.