Den lokala kvinnogruppen förändrade Judiths liv

På bara sju år har Judith Ganuza gått från att inte ens ha socker att lägga i kaffet till att ha sin egen affärsverksamhet och vara praktiskt taget självförsörjande med mat. Till råga på det har hennes självförtroende skjutit i höjden. Allt tack vare den lokala kvinnogruppen.

— Innan jag blev entreprenör och startade min egen ekonomiska verksamhet fanns det dagar då jag inte ens hade socker att lägga i kaffet. Och det skäms jag inte över att säga. Men så är det inte längre. Även om jag inte får så mycket till övers så har jag åtminstone det jag behöver, berättar Judith Ganuza.

Fotograf: Philip Krook

Det är mitt på dagen i regionen Ahuachapán i västra El Salvador. Judith blickar ut över gården som hon äger och driver tillsammans med hennes familj. Här har hon allt hennes familj behöver. Majs, bönor, chili, banan, papaya, citrusfrukter och en massa örter är några av alla de grödor som hon och hennes familj odlar. Utöver detta har de även en gris och föder upp kycklingar.

Judith har varit bonde länge. Men det var först när hon började få stöd från Confras — en av We Effects partnerorganisationer i El Salvador — för sju år sedan som hon ställde om sin gård till att bli så självförsörjande som möjligt. Och detta har varit en trygghet för henne under coronakrisen:
— Sanningen är att för mig och min familj så har vi knappt känt av effekterna av pandemin, för här på gården odlar vi själva den mat som vi sedan äter. Vi är inte beroende av att köpa mat på marknaden, säger hon.

Fotograf: Philip Krook

Confras har utbildat henne i agroekologi och vikten av att diversifiera sina grödor. De har även försett henne med ett par kycklingar och en inkubator för att ge henne möjligheten att började föda upp kycklingar och hönor. Confras utbildningar har varit en riktig ögonöppnare för Judith:

— Jag brukar säga att jag var en oslipad diamant innan. För sju år sedan visste jag inte vad det innebar att tillhöra en organisation eller hur jag kunde arbeta för min egen och andras skull samtidigt.

Judith Ganuza Foto: Philip Krook

Utöver att driva gården och kycklinguppfödningen har Judith nu även öppnat en ny affärsverksamhet — att sälja pupusas. Varje lördag och söndag sätter hon upp ett litet tält utanför sitt hus där hon säljer de fyllda majsbröden. Detta har gjort att Judith nu har en egen inkomst och inte längre är beroende av att hennes make ska försörja henne. Vikten av detta lärde hon sig i den lokala kvinnogruppen som Judith gick med i när hon började delta i Confras aktiviteter. Denna kvinnogrupp har förändrat hennes liv.

— När jag först började vågade jag inte ens säga mitt eget namn. Men inte längre. Nu känner jag att jag har självförtroende nog att prata med vem som helst. Nu vill jag hjälpa andra kvinnor som i tysthet lider av dåligt självförtroende och visa att de duger och att de har möjligheten att utveckla sig själva, säger hon stolt.

Nu leder inte bara Judith den lokala kvinnogruppen utan har även tagit ett större ansvar i lokalsamhället i stort. Att gå tillbaka till att vara den blyga kvinna hon var innan är det inte tal om:

— Som jag nämnde tidigare så var jag en oslipad diamant förut. Jag hade dåligt självförtroende och visste inte vad jag var kapabel till. Men tack vare Confras och We Effect är det inte längre på det viset, och kommer aldrig att vara så igen.