100 % naturlig äppeljuice från Makedonien

Rahela och Pere Trantalovski, Nordmakedonien. Foto: Ljiljana Mitevska
Rahela och Pere Trantalovski, Nordmakedonien. Foto: Ljiljana Mitevska
Efter att i åratal fått sälja sin äppelskörd till underpriser fattade paret Trantalovski ett avgörande beslut - att börja tillverka juice. Tack vare We Effect kunde de göra satsningen som verkligen burit frukt.

Äppelbönderna Rahela och Pere Trantalovski från Makedonien brukade klara sig med nöd och näppe på vad de odlade. Mellanhänder och uppköpare gjorde att familjen knappt hade pengar kvar vid månadens slut, trots att de både odlade och sålde sin skörd. I takt med att priserna på äpplen sjönk blev situationen alltmer ohållbar för familjen.
— Hela vår region förvandlades till en stor äppeldeponi, ingen ville betala något för frukten och vi sålde dem till katastrofala priser, runt 25 öre kilot, berättar Rahela.

Rahela och Pere Trantalovski odlar äpplen på sina ägor. Foto: Ljiljana Mitevska

Bönderna tog då beslutet att börja tillverka juice. Genom We Effects partnerorganisation kunde de investera i maskiner och material som glasflaskor. De såg även till att familjen kom i kontakt med nya marknader.
— Äppeljuicetillverkningen var helt och hållet vår egen idé men vi hade inte kunnat sätta igång utan We Effect, säger Rahela.

Paret säljer nu omkring 10 000 liter juice per år. Ryktet om den goda och naturliga äppeljuicen, som är helt utan tillsatser och sötningsmedel, har spridit sig i regionen, bland annat via sociala medier.
— Kunderna kommer själva till gården och är de nöjda med produkten rekommenderar de den vidare och så ökar efterfrågan organiskt, berättar de glatt.

En ny lagändring som We Effects partnerorganisation har lobbat för gör det nu möjligt för bönder att bli registrerade livsmedelsoperatörer och därmed lagligt kunna sälja sina produkter direkt, utan mellanhänder.

Den stora utmaningen som paret Trantalovski ställts inför de senaste åren är klimatförändringarna.
— Solen är så stark att det blir brännskador och fläckar på äpplena. Därför kan vi inte sälja dem för konsumtion. Vi ser också att torka eller för mycket nederbörd kan förstöra hela skörden. Vi har inga bevattningssystem och ibland sinar vattnet i brunnarna, berättar Pere.
Men genom Peres uppfinningsrikedom har han löst en del av problemet genom ett droppbevattningssystem.