Hoten tystar inte Anabela Lemos

Foto: Edson Artur
Foto: Edson Artur
Som miljöförsvarare är Anabela Lemos i Moçambique van vid att utsättas för hot och förföljelser. Men de som vill stoppa henne nöjer sig inte med att bryta sig in på kontoret och stjäla hårddiskar eller ens med att sabotera bilens bromsar. De ger sig även på hennes familj. En av hennes söner har blivit svårt misshandlad.

“Visst är jag orolig för mina kollegor och min familj. Men vi måste fortsätta för vi kan inte ge upp”, säger Anabela.

Anabela Lemos leder miljöorganisationen Justiça Ambiental och har varit drivande i protesterna mot utvinningen av naturgas i Cabo Delgado-provinsen. Justiça Ambiental, som betyder klimaträttvisa, arbetar bland annat genom mobilisering och protester, men också genom opinionsbildning. Organisationen stöder en juridisk process mot multinationella företag som Total (Frankrike) för att stoppa finansieringen av naturgasprojektet, med argumentet att exploateringen kränker lokalbefolkningens rättigheter och innebär irreparabla skador på miljö och bidrar till klimatförändringar.

Foto: Edson Artur

 

Vi måste förändra maktförhållanden och trycka på för systemförändringar. Det nuvarande systemet är helt enkelt alltför orättvist för miljarder människor på den här planeten.

Naturgasprojektet, vilket beskrivits som den största utländska investeringen i Afrika, har tvingat hundratals familjer att lämna sina hem. Än fler lär få följa deras exempel när projektet fortskrider. De svenska allmänna pensionsfonderna AP1, AP2, AP3, AP4 och AP7 har investerat omkring 12 miljarder svenska kronor i de företag som driver och finansierar naturgasprojektet. I den summan ingår inte investeringar i företag som likt ABB levererar produkter och tjänster till projektet.

Svenska beslutsfattare och medborgare kan ta ansvar

“Svenska beslutsfattare behöver skära ned sina egna utsläpp drastiskt och sluta stöda fossila bränslen i utvecklingsländer. Dessutom kan svenska medborgare utöva sin makt genom att exempelvis förhindra att deras pensionsfonder investerar i aktiviteter som förstör planeten”, säger Anabela.

Foto: Edson Artur

I mer än 20 år har Anabela Lemos arbetat för att skydda miljön och stödja människor som påverkas av klimatförändringarna och multinationella företags utvinning av Moçambiques naturresurser. Hon är en stark röst mot flera stora energiprojekt som skadar klimatet och bryter mot mänskliga rättigheter.

“Såväl människors rättigheter som läget för miljön och klimatet har försämrats under de senaste åren. Försämringarna skulle vara än större om inte organisationer som vår ständigt kämpade emot”, säger Anabela.

Anabelas arbete har lett till att stoppa storskaliga projekt

Justiça Ambientals arbete mot kolgruveföretag i centrala Moçambique har lett till ökad medvetenhet om och minskade miljökonsekvenser av öppen gruvdrift. 2020 inledde de en process mot företaget för att ha förorenat luften och vattnet, som inte är avgjord än. Organisationens kampanjarbete har bidragit till att stoppa ett storskaligt jordbruksprogram som skulle resulterat i fördrivning av miljoner småbönder i norra och centrala Moçambique.

Genom sitt enträgna arbete har organisationen också väckt omprövning av byggandet av Mphanda Nkuwa-dammen i Tete-provinsen, på grund av projektets miljöpåverkan och kränkningar av lokalbefolkningens rättigheter. Dammbygget hotar miljön och människors försörjning i hela Zambesi-flodens delta och vid rikliga regn finns risken att dammen skulle översvämmas. Regeringen insisterar dock åter på att bygga dammen, så kampen för att stoppa den fortsätter.

Foto: Edson Artur

“Det är min övertygelse att det som är fel och orättvist måste förändras. Vi kan inte förbli tysta när vi ser orättvisor, ser hur mänskliga rättigheter kränks eller hur vår miljö förstörs. Om vi inte höjer våra röster då, eller arbetar för att sätta stopp för dessa brott, så är vi en del av problemet”, säger Anabela.

Träffa Anabela Lemos

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Youtube. Genom att visa spelaren godkänner du terms and conditions från Youtube
Gå till Youtube

Mer läsning om miljöförsvarare

Anabela Lemos - vinnare av Per Anger-priset 2022

We Effects rekommendationer till politiker och konsumenter

Wilma Mendoza är miljöförsvarare som vägrar ge upp

De som försvarar vår planet mördas

We Effect arbetar i fyra av de länder i världen där det sker flest mord på människor som försvarar sin mark och miljö.

Läs mer