Avsnitt #1 – Kan bönan rädda världen?

Datum

februari 9, 2021
35 min
Lyssna på avsnitt #1
Om planeten ska räcka till jordens växande befolkning krävs att vi ställer om vår kost. Klarar vi det? Och vilken böna ska rädda oss? Premiäravsnittet av Schysst mat gästas av stjärnkockarna Khadija Mahamud och Zeina Mourtada samt Malin Jonell, miljöforskare vid Stockholm Resilience Center.

Dubbelt så mycket grönsaker och bönor, och hälften så mycket kött och socker. Så bör vi alla lägga om våra matvanor om vi ska värna både planet och medmänniskor.
Klarar vi det?

Vilken slags böna ska rädda oss? Vad kan vi lära oss av världens fattigare länder, där bönor sedan länge är basmat? 

Det pratar vi om i vårt allra första avsnitt av Schysst Mat.

För att prata om hur bönorna kan ta en större plats på våra matbord gästas vi i avsnittet av Malin Jonell, en av forskarna bakom en vetenskaplig diet som värnar både jord och  människor

Vi gästas också av de populära matprofilerna Zeina Mourtada och Khadija Mahamud, som båda fokuserar på världens mat.

Med den här podden vill vi väcka engagemang och sprida kunskap kring mat och rättvisa ur ett globalt perspektiv.

 

Fotograf: Camilla Svensk

Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran. 

 

 

 

 

Socca med varm bönsalsa

4 portioner

40-60 min

Ingredienser

Socca

2,5 dl

kikärtsmjöl

3 dl

vatten

0,5 tsk

salt

2 krm

nymalen svartpeppar

2 msk

olivolja

Neutral rapsolja till stekning

1

vitlöksklyfta, finhackad

1

gul lök, hackad

Olivolja till stekning

Varm bönsalsa

2 krm

torkad koriander

2 krm

spiskummin

0,5

röd eller gul paprika, fint tärnad

4

tomater eller motsvarande volym körsbärstomater, tärnade

1

mild färsk chili, urkärnad och strimlad, eller några stänk tabasco

2 burkar

svarta bönor (gärna öländska!) eller cannellinibönor, avrunna och sköljda

1 lime

Saften av 1 lime (gärna lite riven zest också)

Salt efter smak

Till servering: 4 stjälkar salladslök, strimlade (även det gröna), färsk koriander, gräddfil eller crème frâiche.

Gör så här:

  1. Rör ihop ingredienserna till soccan. Låt smeten stå och svälla i kylskåpet, en halvtimme minst men gärna ett par timmar. Kan göras dagen före.

  2. Gör salsan: Fräs lök och vitlök mjuka i olivolja på medellåg värme. Tillsätt kryddorna och fräs lite till.

  3. Tillsätt paprika, tomat, chili och bönor och låt det hela blir genomvarmt.

  4. Ta kastrullen av plattan och smaka upp salsan med limesaft, limezest och salt. Vid servering, strö över strimlad salladslök och ohemula mängder koriander (frivilligt!)

  5. Stek soccan: Hetta upp en stekpanna på hög värme. Häll i neutral rapsolja och stek 4 tjocka pannkakor av smeten. De får gärna bli lite brända. Salta lätt när de är klara.

  6. Servera soccan genast med den varma salsan och en klick gräddfil.

Senaste avsnitten

Datum

februari 24, 2021
Schysst mat
Avsnitt#5 - Eko alltid reko?
Kan man producera ekologisk mat så att det räcker till hela jordens befolkning? Finns det ekomärkningar som är bättre än andra? Måste det vara så dyrt med ekologiska produkter? I...
Lyssna på avsnitt #5

Datum

februari 17, 2021
Schysst mat
Avsnitt #4 - Vilse i certifieringsdjungeln
Krav-, rättvisemärkt eller ekologiskt? I Schysst mat försöker vi reda ut vad de olika märkningarna betyder och vad de innebär för de bönder som odlat råvarorna. Gäster: Parul Sharma, författare...
Lyssna på avsnitt #4

Datum

februari 9, 2021
Schysst mat
Avsnitt #3 - Blommor och bin
En tredjedel av allt vi äter är beroende av pollinering. Men antalet vildbin och humlor har minskat kraftigt världen över. Schysst Mat reder ut vad bidöden beror på och tipsar...
Lyssna på avsnitt #3

Datum

februari 9, 2021
Schysst mat
Avsnitt #2 - Hylla myllan
Jorden vi odlar våra grödor i är en av matproduktionens riktiga doldisar. Det är i det översta lagret, myllan, som mikroorganismerna som gör jorden bördig, finns. Myllan är livsviktig -...
Lyssna på avsnitt #2