Avsnitt#14 Skolmaten

Datum

april 27, 2022
Lyssna på avsnitt #14
Skolmaten väcker starka känslor. Stress inför matsituationen, vitt skilda önskemål och ibland orimliga krav från föräldrar. Kan skolmaten både vara god, näringsriktig och hållbar? Och varför är skolmaten en viktig jämlikhetsfråga?

Sigrids schyssta recept på Lasagne hittar du längre ner på sidan. Alla recept finns också samlade på weeffect.se/schysstarecept

Maten och måltiden är en helt central del av våra liv.  Den kan ge energi, njutning, glädje och gemenskap. Men den kan också vara ett tydligt kvitto på de ekonomiska klyftor som finns mellan människor världen över. Det här gäller inte minst barnen.  

För hur lätt är det att prestera på tom mage, när du inte har råd att betala för skolmaten?  Eller när skolgången inte ens är ett alternativ då hela familjens tid går åt till att skaffa mat för dagen? 

Här i Sverige har elever fått kostnadsfri mat i skola och förskola i över 70 år – något som fortfarande står sig ganska unikt världen över.  

Men skolmaten väcker starka känslor. Stress inför matsituationen, vitt skilda önskemål och ibland orimliga krav från föräldrar. Och så har vi det stora matsvinnet.

Kan skolmaten både vara god, näringsriktig och hållbar?  Och vad spelar det för roll om eleverna ändå inte äter den?  Det här pratar vi om i det fjortonde avsnittet av Schysst Mat.  

Gäster

Ibtihaj Alarini och Emelie Eriksson

I solmatsavsnittet gästas vi av Ibtihaj Alarini, förskolekokerska som lägger ner hela sin själ i att väcka barnens nyfikenhet för mat och Emelie Eriksson från Livsmedelsverket som ska fördjupa oss i varför skolmaten är en så viktig jämlikhetsfråga. 

Bonden i världen

I varje avsnitt har vi en del som vi kallar för Bonden i världen, för att vi tycker det är viktigt att vi svenska matkonsumenter reflekterar över dem som producerar mat runt om i världen.  

Irma Torres. Fotograf Philip Krook

Irma Torres bor med sin familj i den lilla byn Xesiguan i Guatemala. Irma är jordbrukare och odlar majs, bönor, örter och en mängd olika frukter på sin gård. 

Två tredjedelar av allt som Irma odlar går till försäljning. Förutom den lokala marknaden säljer hon också till matbespisningen i tre närliggande skolor. Försäljningen sker via byns kvinnogrupp där Irma är ordförande. 

Det har visat sig vara ett lyckat initiativ eftersom det inte bara stöttar kvinnorna ekonomiskt utan också gynnar hela den lokala ekonomin.  

Kvinnogruppen levererar mat som räcker till runt 50 skolbarn i 50 dagar, till ett pris av motsvarande fyra kronor per barn. Det betyder att varje leverans ger ungefär 10 000 kronor som gruppen delar på. 

— Innan hade vi kvinnor ingen inkomst utan vi var praktiskt taget beroende av våra män. Vi hade inte heller möjligheten att kunna delta i ekonomiska aktiviteter på samma sätt som vi gör nu. Nu har vi pengar att köpa saker vi behöver som till exempel skolmaterial till våra barn. Det här är något som vi i kvinnogruppen har kämpat för länge, berättar Irma.  

Initiativet att få jordbrukande kvinnogrupper att sälja sina grödor till skolor är något som We Effects partnerorganisation Utz Che’ driver i flera olika byar på Guatemalas landsbygd. 

I länder med utbredd fattigdom är skolmaten en viktig faktor för att barnen ska ha möjlighet att stanna i skolan och klara av sin utbildning.  

Att försäljningen till skolorna också bidrar till att kvinnor hittar nya marknader och ökar sina inkomster ger hopp om en bättre framtid för hela samhället.  

Programledarna

Sigrid Bárány och Anna Tibblin. Fotograf: Camilla Svensk

Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.

Skolmat: Lasagne med linser och nötfärs och fänkålssallad

Det här är inte en trovärdig storköksrätt, utan mer att betrakta som en omförhandling av min barndoms hemska skolkökslasagne, en av få rätter som min skola sjabblade till - i allmänhet var skolmaten riktigt god men jag önskar att lasagnen hade varit som den här: krämig, aromatisk och balanserad. Den innehåller både linser och kött och mycket grönsaker och vill man ha den lyxigare är det bara att öka på den rivna osten. Både köttfärssåsen och bechamelsåsen går utmärkt att göra i förväg.

Av: Sigrid Bárány

6-8 portioner

Tidsåtgång ca 2 timmar med kokning och gräddning

9-12

lasagneplattor

1,5 dl

riven smakrik ost

Köttfärssås med linser

200 g

ekologisk svensk nötfärs

Salt efter smak

Rapsolja till stekning

1 stor

gul lök, finhackad

1 stor

morot, finhackad

2

selleristjälkar, finhackade

2-3

vitlöksklyftor, finhackade

2 msk

tomatpuré

1,5 dl

vitt vin

1 burk

hela skalade tomater (eller motsvarande passerade tomater)

2

köttbuljongtärningar

1 tsk

torkad oregano

1 tsk

torkad basilika

1 tsk

strösocker eller honung

1 burk

kokta röda hela linser (eller 3 dl hemkokta)

vatten till spädning

Salt och svartpeppar efter smak

Bechamelsås

7,5 dl

mjölk

4 msk

smör

4 msk

vetemjöl

0,5 tsk

salt

Efter smak

Svartpeppar och riven muskot

Fänkålssallad

1

finstrimlad/hyvlad fänkål

3 dl

finstrimlad spetskål

1 msk

pressad citron

0,5

citron, riven zest av

1 msk

olivolja

Efter smak

Salt och svartpeppar

Gör så här;

  1. Blanda alla ingredienserna till salladen, låt dra i kylskåp.

  2. Bryn nötfärsen i en stekpanna eller gryta, ta upp och ställ åt sidan.

  3. Fräs grönsakerna mjuka, lägg i tomatpuré och låt den brynas, blanda sedan med grönsakerna.

  4. Häll på vin och låt koka upp. Tillsätt tomater, kryddor, buljongtärningar och socker.

  5. Koka upp och låt sjuda under lock minst 30 minuter. Späd ev med vatten. Sista 10 minuterna, lägg i linserna och låt dem koka med. Smaka av med salt och peppar.

  6. Medan köttfärssåsen kokar gör du bechamelsåsen: värm upp mjölken i mikro eller på spisen.

  7. Bryn mjölet i smöret på medelhög värme så att det bubblar och luktar smörkola.

  8. Häll på mjölken lite i taget och vispa ordentligt mellan varven så att såsen tjocknar utan att klumpa sig. Låt sjuda några minuter tills den är tjock och slät.

  9. Salta och krydda med svartpeppar och muskot.

  10. Sätt ugnen på 200°.

  11. Lägg ihop lasagnen: börja med lite köttfärssås i botten, ett lager plattor och sen sås, bechamel, ost och fler plattor. Översta lagret ska vara lite köttfärssås och hyfsat mycket bechamel, samt lite ost.

  12. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter - lasagnen ska vara krämig och lite rinnig, inte läderartad. Låt stå 10 minuter innan servering.

Senaste avsnitten

Datum

juni 22, 2022
Schysst mat
Avsnitt#15 Finns det hållbar fisk?  
Måste vi välja bort fisken eller finns det mer hållbara sätt att producera fisk som gör att vi kan fortsätta äta med gott samvete?  
Lyssna på avsnitt #15

Datum

mars 30, 2022
Schysst mat
Avsnitt #13 Vad får maten kosta?  
Avsnitt 13 handlar om matpriser, ett ämne som är ytterst aktuellt nu. Under decennier har vi lagt allt mindre del av hushållspengarna på mat. Vi har helt enkelt vant oss...
Lyssna på avsnitt #13

Datum

februari 23, 2022
Schysst mat
Avsnitt#12 Vem äger dina fröer?  
Friska fröer är en förutsättning för en god skörd – men det är också big business. Storföretag tar patent på fröer som bönder förädlat i generationer. Hur funkar det i Sverige,...
Lyssna på avsnitt #12

Datum

januari 26, 2022
Schysst mat
Avsnitt#11 Snabbmat
I det här avsnittet undersöker vi hur schysst snabbmat faktiskt kan vara. Måste man laga all mat från grunden för att vara schysst mot människor, djur och natur, eller är...
Lyssna på avsnitt#11