Avsnitt#15 Finns det hållbar fisk?  

Datum

juni 22, 2022
Lyssna på avsnitt #15
Måste vi välja bort fisken eller finns det mer hållbara sätt att producera fisk som gör att vi kan fortsätta äta med gott samvete?  

Sigrids schyssta recept på Clariasburgare med curryremoulad och röd coleslaw hittar du längre ner på sidan. Alla recept finns också samlade på weeffect.se/schysstarecept

Miljarder människor världen över är beroende av fisk för sin dagliga inkomst och som mat på tallriken.  Men fisket är också ett stort hot mot haven och allt som lever där.  Aldrig tidigare har det funnits så lite fisk i våra hav som det gör idag, när ungefär 90 procent av de stora bestånden är hotade.  

Överfiske, föroreningar och övergödning av haven har lett till att hela ekosystem riskerar att kollapsa. Vad får det här för konsekvenser för klimatet och för dom som är beroende av fisken som sin främsta proteinkälla?  Och vad kan vi som vill göra ett bättre val i matbutiken göra med den här dystra informationen?  

Det här pratar vi om i avsnitt 15 av Schysst Mat.  Med den här podden vill vi väcka engagemang och sprida kunskap kring mat och rättvisa ur ett globalt perspektiv. 

Gäster

Johan Ljungqvist och Inger Melander

INGER MELANDER från Världsnaturfonden berättar om fiskets konsekvenser och JOHAN LJUNGQUIST, grundare av Gårdsfisk berättar om hur de vill producera världens mest hållbara fisk – och det på land. 

Bonden i världen

I varje avsnitt har vi en del som vi kallar för Bonden i världen, för att vi tycker det är viktigt att vi svenska matkonsumenter reflekterar över dem som producerar mat runt om i världen.

Kanapathipillai Thiyakarasa. Fotograf: Anders Hansson

Byn där Kanapathipillai Thiyakarasa bor är byggd på sand. Det gör det såklart svårt att odla, men som tur är finns havet nära och befolkningen är beroende av fiskenäringen. 

Vi befinner oss på Sri Lankas östkust, i ett område som blev hårt drabbat av tsunamin 2004 och det långa inbördeskrig som fick sitt slut 2009. Många lever i fattigdom.  

Kanapathipillai är fiskare. Han är också medlem i ett fiskekooperativ med 148 medlemmar som jobbar tillsammans. Varje dag drar de upp stora nät ur havet och varje medlem får sen en viss andel av fångsten. Ofta räcker det bara till en middag, men ibland kan medlemmarna också sälja delar av den vitlax, bläckfisk och tonfisk som de får upp. 

Men det är en hård vardag. Medlemmarna i kooperativet är säsongsanställda ett år i taget av dem som äger fiskenäten. De får en förskottsbetalning på 25,000 rupees inför varje säsong, vilket motsvarar ungefär 1100 kronor. Betalningen under säsongen är låg. Nätägarna tar dessutom en stor del av vinsten. För medlemmarna handlar det oftast inte om pengar utan att fiska tillräckligt för att ha mat för dagen. 

Programledarna

Sigrid Bárány och Anna Tibblin. Fotograf: Camilla Svensk

Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.

 

Fisk: Clariasburgare med curryremoulad och röd coleslaw

Fiskburgare på den fantastiskt goda, köttiga fisken clarias, som är klimatcertifierad och odlas på land i lador i Skåne. Fisken påminner om tonfisk i konsistensen men är lite fetare, och smaken påminner om både kyckling och fläsk. Clarias tål hög temperatur, så det går att både steka och grilla den utan att behöva oroa sig för att den blir torr. Coleslawen går förstås att göra på vilken kål som helst - men det är väldigt vackert med rödkål! Ugnsrostad potatis i tunna stavar är gott till.

Av: Sigrid Bárány

4 portioner

Tidsåtgång 40 minuter

Majonnäs (ca 4 dl)

1

helt ekologiskt ägg, rumstempererat

1 msk

senap, gärna både Dijon och vanlig

1,2 msk

vinäger

2 krm

salt

3 dl

neutral rapsolja

Efter smak

vitpeppar

Curryremoulad

1,5 dl

majonnäs

2 msk

finhackade cornichons

2 msk

finhackad kapris

1-2 krm

gult currypulver

1 tsk finhackad eller 0,5 tsk torkad

dragon

1 tsk

torkad dill

Efter smak

Salt, vitpeppar, senap och vinäger

(Finhackad selleri, schalottenlök eller persilja kan också vara gott som variation)

Coleslaw

4 dl

rödkål, fint strimlad

1 liten

morot, riven

0,5 krm

salt

0,75 dl

majonnäs

0,5 dl

crème frâiche

1 knapp tsk

socker

1 tsk

senap

Efter smak

salt, svartpeppar och vinäger efter

(färsk koriander, riven limezest eller hel, lätt mortlad spiskummin är gott att variera smaken med)

Clariasburgare

600 g (2 förpackningar)

gårdsclarias

salt

Till stekning

smör

4

potato buns hamburgerbröd

curryremouladen

0,5

rödlök, skivad i ringar

1-2

tomater, skivade

salladsblad

Gör så här:

  1. Om du gör egen majonnäs, börja med den: Lägg alla ingredienser i ett mixerglas, sätt ner en mixerstav i botten, börja mixa och dra sakta uppåt. Se till att mixa in all olja i majonnäsen så att den blir hård och stabil.

  2. Gör coleslawen: krama den strimlade kålen lätt med saltet, häll av eventuell vätska. Blanda med resten av ingredienserna och låt stå i kylskåp och dra.

  3. Salta clariasfiléerna på båda sidor. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek fisken i smör tills den har fin stekyta och är genomstekt, vilket tar en liten stund.

  4. Montera clariasburgaren med en rejäl klick remoulad på det undre brödet, sallad, clariasfilé, tomater, lök och eventuella andra tillbehör samt brödlocket.

Senaste avsnitten

Datum

april 27, 2022
Schysst mat
Avsnitt#14 Skolmaten
Skolmaten väcker starka känslor. Stress inför matsituationen, vitt skilda önskemål och ibland orimliga krav från föräldrar. Kan skolmaten både vara god, näringsriktig och hållbar? Och varför är skolmaten en viktig...
Lyssna på avsnitt #14

Datum

mars 30, 2022
Schysst mat
Avsnitt #13 Vad får maten kosta?  
Avsnitt 13 handlar om matpriser, ett ämne som är ytterst aktuellt nu. Under decennier har vi lagt allt mindre del av hushållspengarna på mat. Vi har helt enkelt vant oss...
Lyssna på avsnitt #13

Datum

februari 23, 2022
Schysst mat
Avsnitt#12 Vem äger dina fröer?  
Friska fröer är en förutsättning för en god skörd – men det är också big business. Storföretag tar patent på fröer som bönder förädlat i generationer. Hur funkar det i Sverige,...
Lyssna på avsnitt #12

Datum

januari 26, 2022
Schysst mat
Avsnitt#11 Snabbmat
I det här avsnittet undersöker vi hur schysst snabbmat faktiskt kan vara. Måste man laga all mat från grunden för att vara schysst mot människor, djur och natur, eller är...
Lyssna på avsnitt#11