Sigrids schyssta recept på Clariasburgare med curryremoulad och röd coleslaw hittar du längre ner på sidan. Alla recept finns också samlade på weeffect.se/schysstarecept
Miljarder människor världen över är beroende av fisk för sin dagliga inkomst och som mat på tallriken. Men fisket är också ett stort hot mot haven och allt som lever där. Aldrig tidigare har det funnits så lite fisk i våra hav som det gör idag, när ungefär 90 procent av de stora bestånden är hotade.
Överfiske, föroreningar och övergödning av haven har lett till att hela ekosystem riskerar att kollapsa. Vad får det här för konsekvenser för klimatet och för dom som är beroende av fisken som sin främsta proteinkälla? Och vad kan vi som vill göra ett bättre val i matbutiken göra med den här dystra informationen?
Det här pratar vi om i avsnitt 15 av Schysst Mat. Med den här podden vill vi väcka engagemang och sprida kunskap kring mat och rättvisa ur ett globalt perspektiv.
Gäster
INGER MELANDER från Världsnaturfonden berättar om fiskets konsekvenser och JOHAN LJUNGQUIST, grundare av Gårdsfisk berättar om hur de vill producera världens mest hållbara fisk – och det på land.
Bonden i världen
I varje avsnitt har vi en del som vi kallar för Bonden i världen, för att vi tycker det är viktigt att vi svenska matkonsumenter reflekterar över dem som producerar mat runt om i världen.
Byn där Kanapathipillai Thiyakarasa bor är byggd på sand. Det gör det såklart svårt att odla, men som tur är finns havet nära och befolkningen är beroende av fiskenäringen.
Vi befinner oss på Sri Lankas östkust, i ett område som blev hårt drabbat av tsunamin 2004 och det långa inbördeskrig som fick sitt slut 2009. Många lever i fattigdom.
Kanapathipillai är fiskare. Han är också medlem i ett fiskekooperativ med 148 medlemmar som jobbar tillsammans. Varje dag drar de upp stora nät ur havet och varje medlem får sen en viss andel av fångsten. Ofta räcker det bara till en middag, men ibland kan medlemmarna också sälja delar av den vitlax, bläckfisk och tonfisk som de får upp.
Men det är en hård vardag. Medlemmarna i kooperativet är säsongsanställda ett år i taget av dem som äger fiskenäten. De får en förskottsbetalning på 25,000 rupees inför varje säsong, vilket motsvarar ungefär 1100 kronor. Betalningen under säsongen är låg. Nätägarna tar dessutom en stor del av vinsten. För medlemmarna handlar det oftast inte om pengar utan att fiska tillräckligt för att ha mat för dagen.
Programledarna
Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.
Fisk: Clariasburgare med curryremoulad och röd coleslaw
Fiskburgare på den fantastiskt goda, köttiga fisken clarias, som är klimatcertifierad och odlas på land i lador i Skåne. Fisken påminner om tonfisk i konsistensen men är lite fetare, och smaken påminner om både kyckling och fläsk. Clarias tål hög temperatur, så det går att både steka och grilla den utan att behöva oroa sig för att den blir torr. Coleslawen går förstås att göra på vilken kål som helst - men det är väldigt vackert med rödkål! Ugnsrostad potatis i tunna stavar är gott till.
Majonnäs (ca 4 dl)
1
helt ekologiskt ägg, rumstempererat
1 msk
senap, gärna både Dijon och vanlig
1,2 msk
vinäger
2 krm
salt
3 dl
neutral rapsolja
Efter smak
vitpeppar
Curryremoulad
1,5 dl
majonnäs
2 msk
finhackade cornichons
2 msk
finhackad kapris
1-2 krm
gult currypulver
1 tsk finhackad eller 0,5 tsk torkad
dragon
1 tsk
torkad dill
Efter smak
Salt, vitpeppar, senap och vinäger
(Finhackad selleri, schalottenlök eller persilja kan också vara gott som variation)
Coleslaw
4 dl
rödkål, fint strimlad
1 liten
morot, riven
0,5 krm
salt
0,75 dl
majonnäs
0,5 dl
crème frâiche
1 knapp tsk
socker
1 tsk
senap
Efter smak
salt, svartpeppar och vinäger efter
(färsk koriander, riven limezest eller hel, lätt mortlad spiskummin är gott att variera smaken med)
Clariasburgare
600 g (2 förpackningar)
gårdsclarias
salt
Till stekning
smör
4
potato buns hamburgerbröd
curryremouladen
0,5
rödlök, skivad i ringar
1-2
tomater, skivade
salladsblad
Gör så här:
-
Om du gör egen majonnäs, börja med den: Lägg alla ingredienser i ett mixerglas, sätt ner en mixerstav i botten, börja mixa och dra sakta uppåt. Se till att mixa in all olja i majonnäsen så att den blir hård och stabil.
-
Gör coleslawen: krama den strimlade kålen lätt med saltet, häll av eventuell vätska. Blanda med resten av ingredienserna och låt stå i kylskåp och dra.
-
Salta clariasfiléerna på båda sidor. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek fisken i smör tills den har fin stekyta och är genomstekt, vilket tar en liten stund.
-
Montera clariasburgaren med en rejäl klick remoulad på det undre brödet, sallad, clariasfilé, tomater, lök och eventuella andra tillbehör samt brödlocket.