Avsnitt #2 – Hylla myllan

Datum

februari 9, 2021
37 min
Lyssna på avsnitt #2
Jorden vi odlar våra grödor i är en av matproduktionens riktiga doldisar. Det är i det översta lagret, myllan, som mikroorganismerna som gör jorden bördig, finns. Myllan är livsviktig - men hotad! Avsnittet gästas av Håkan Wallander, professor i markbiologi och expert på jord, och Henrik Brandao Jönsson, författare och Dagens Nyheters Latinamerikakorrespondent.Schysst mat hyllar myllan o lär dig välja råvaror som odlats i god jord.

En tesked jord innehåller nästan lika många mikroorganismer som det finns människor på jorden. Det är de här mikroorganismerna som gör myllan, det översta lagret av jorden, så bördig. Det är de och daggmaskarna i stort sett, som bryter ner växter och annat organiskt material till näringsrik och odlingsbar jord.

Mycket av den mat vi äter har sitt ursprung i myllan. Den är livsviktig för oss. Men vi kan långt ifrån ta den för given, för runt om i världen hotas myllan av torka, erosion, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. 

I andra avsnittet av Schysst Mat gräver vi ner oss i myllan. Hur hotad är den? Vad kan vi göra för att rädda den? Kan vi äta på ett sätt som särskilt värnar myllan? 

Fotograf Håkan: Kenneth Ruona. Fotograf Henrik: Dado Galdieri

Till vår hjälp har vi två kunniga och kloka gäster; Håkan Wallander, professor i markbiologi och expert på jord, och Henrik Brandao Jönsson, författare och Dagens Nyheters Latinamerikakorrespondent.

Fotograf: Camilla Svensk

Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran. 

 

Hylla myllan: Växtföljds-chili fries

4 portioner

1,5 timme

Ingredienser

Pommes frites

800 g

mjölig potatis, skalad eller tvättad och skuren i stavar

2 liter

vatten

1 msk

ättikssprit 12 %

Neutral rapsolja till fritering (ej kallpressad)

Salt

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och ättikssprit. Koka potatisstavarna 8-10 minuter. Ta upp dem och låt rinna av och torka i 20 minuter.

  2. Hetta upp rapsoljan till 180°. Fritera potatisen i omgångar i ca 2 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper 20 minuter.

  3. Hetta upp rapsoljan till 180°. Fritera potatisen i omgångar i ca 3 minuter, låt rinna av på hushållspapper, salta och servera.

  4. (Om man inte orkar eller hinner fritera i två omgångar kan man förstås fritera klart potatisen i första omgången, det vill säga låta den bli gyllenbrun och färdig. Den blir då inte lika krispig men är schysst ändå!)

Black bean chili

1

stor gul lök, tärnad

200 g

rotselleri, tärnad

3

vitlöksklyftor, finhackade

Neutral rapsolja till stekning

2 tsk

spiskummin

2 tsk

koriander

1 tsk

paprikapulver

1 krm

kanel

1 tsk

kakao

1 tsk

oregano

1 tsk

chiliflakes (kan bytas ut mot valfri variant av chilipulver, färsk chili eller chilisås/tabasco/sriracha)

400 g

nötfärs eller vegetarisk färs av ärtprotein, t ex Anamma formbar färs

1 msk

tomatpuré

2-3 dl

öl, gärna mörk eller halvmörk (kan ersättas med vatten)

1

buljongtärning, kött, kyckling eller grönsak

Vatten till spädning

1 burk

/tetra kokta svarta öländska bönor, avrunnen

2 tsk

socker (kan uteslutas)

Salt och svartpeppar efter smak

Riven ost och eventuellt färsk koriander till servering

Går så här:

  1. Fräs lök, vitlök och rotselleri mjuka i rapsolja på medelvärme, ca 10 minuter. Rör ner kryddorna och låt dem fräsa med någon minut.

  2. Höj värmen och lägg ner färsen, rör om och hacka upp den medan den steker tills den är brynt (nötfärs) eller tinad (Anamma). Rör i tomatpuré och låt steka någon minut till.

  3. Häll på öl eller vatten, buljongtärning och bönor. Koka upp, lägg på lock och sänk värmen. Låt puttra i 15-20 minuter, späd eventuellt med vatten.

  4. Smaka av med socker, salt och svartpeppar. Vid servering, lägg upp pommes frites i en skål och häll på en skopa chili, garnera med ost och koriander och servera coleslaw till.

Coleslaw

300 g

vitkål, tunt strimlad

0,5 krm

salt

1 morot

riven

0,5 dl

majonnäs

0,5 dl

crème frâiche

0,5 tsk

äppelcidervinäger

Salt, socker och svartpeppar efter smak

Går så här:

  1. Krama vitkålen med salt så att den mjuknar. Blanda alla ingredienser och smaka av.

Senaste avsnitten

Datum

februari 24, 2021
Schysst mat
Avsnitt#5 - Eko alltid reko?
Kan man producera ekologisk mat så att det räcker till hela jordens befolkning? Finns det ekomärkningar som är bättre än andra? Måste det vara så dyrt med ekologiska produkter? I...
Lyssna på avsnitt #5

Datum

februari 17, 2021
Schysst mat
Avsnitt #4 - Vilse i certifieringsdjungeln
Krav-, rättvisemärkt eller ekologiskt? I Schysst mat försöker vi reda ut vad de olika märkningarna betyder och vad de innebär för de bönder som odlat råvarorna. Gäster: Parul Sharma, författare...
Lyssna på avsnitt #4

Datum

februari 9, 2021
Schysst mat
Avsnitt #3 - Blommor och bin
En tredjedel av allt vi äter är beroende av pollinering. Men antalet vildbin och humlor har minskat kraftigt världen över. Schysst Mat reder ut vad bidöden beror på och tipsar...
Lyssna på avsnitt #3

Datum

februari 9, 2021
Schysst mat
Avsnitt #1 - Kan bönan rädda världen?
Om planeten ska räcka till jordens växande befolkning krävs att vi ställer om vår kost. Klarar vi det? Och vilken böna ska rädda oss? Premiäravsnittet av Schysst mat gästas av...
Lyssna på avsnitt #1