Avsnitt #3 – Blommor och bin

Datum

februari 9, 2021
37 min
Lyssna på avsnitt #3
En tredjedel av allt vi äter är beroende av pollinering. Men antalet vildbin och humlor har minskat kraftigt världen över. Schysst Mat reder ut vad bidöden beror på och tipsar om vad du kan göra för att stötta kretsloppet. Gäster: Anna Richert, senior matexpert på Världsnaturfonden, och Alejandra Vásquez, doktor i livsmedelsteknologi.

De bin som pollinerar våra växter har funnits på jorden långt innan människan, minst 50 miljoner år. Men nu är våra honungsbin i fara. Pressen på den biologiska mångfalden och klimatförändringar har gjort att antalet bin minskat kraftigt i stora delar av världen. Det är ett stort hot mot vår livsmedelsförsörjning. 

I det tredje avsnittet av Schysst Mat surrar vi om blommor och bin.
Vad betyder bina för vår matförsörjning? Hur ser hoten mot bina ut? Är honung nyttigare än socker?

Till vår hjälp har vi två kunniga och kloka gäster; Alejandra Vásquez, doktor i mikrobiolog och medgrundare till företaget Doktor Honung, och Anna Richert, senior matexpert på WWF

Fotograf: Camilla Svensk

Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran. 

Blommor & bin: semifreddo med honung, rom och apelsin

6-8 portioner

45 minuter+3 timmar i frysen

Semifreddo

3

äggulor, eko

1

ägg, eko

0,75 dl

honung

2 msk

mörk rom

2 krm

vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

3 dl

vispgrädde

0,5 apelsin

Riven zest av apelsinen

Gör så här:

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Blanda äggulor, ägg, honung, rom och vaniljpulver i en metallskål eller kastrull. Vispa blandningen i vattenbad tills den tjocknar och ljusnar men var försiktig så att den inte stelnar eller klumpar sig, den ska inte gå över 82°. Låt svalna.

  2. Vispa grädden fluffig men inte hård. Rör ner grädden och apelsinzest i äggsmeten och häll i en form, eventuellt klädd med bakplåtspapper. Frys i minst 3 timmar. Servera med kaksmulor och apelsinsås.

  3. Smält socker och honung i en tjockbottnad kastrull så att det tar färg och blir gyllenbrunt. Rör i smör och så fort smöret bubblat upp och blandat sig med sockret, i med apelsinsaften. Låt koka upp medan du vispar. När såsen är slät, ta den från värmen och tillsätt apelsinzest. Servera såsen ljummen.

Apelsinsås

3 msk

socker

1 tsk

honung

50 g

smör

1 apelsin

Saften av apelsinen

0,5 apelsin

Riven zest av apelsinen

  1. Till servering: smulade havrekakor eller digestivekex eller rostad sockerkaka

Senaste avsnitten

Datum

augusti 25, 2021
Schysst mat
Avsnitt#10 - Nötkött
Hur ser framtiden ut för korna och för biffen? Bör vi äta mindre nötkött eller ska vi äta på ett annat sätt? Och går det att producera klimatsäkert nötkött?
Lyssna på avsnitt #10

Datum

augusti 18, 2021
Schysst mat
Avsnitt#9 - Nyttig mat
Hur ska vi veta vad som faktiskt är nyttig mat när det fullkomligt vimlar av dieter och kostråd? Och om det är nyttigt för människan, är det då också nödvändigtvis...
Lyssna på avsnitt #9

Datum

juni 23, 2021
Schysst mat
Avsnitt #8 - Framtidens mat
Måste vi ge upp kött och fisk som proteinkällor, och istället äta gräshoppor och larver? Eller kan vi odla tillräckligt mycket kött i labb? Är framtidens mat redan här i form av nygamla bönor och svensk food tech som...
Lyssna på avsnitt #8

Datum

juni 16, 2021
Schysst mat
Avsnitt #7 - Kaffe
Går det att producera och konsumera schysst kaffe? Vad måste i sådana fall till för att det ska bli så? Och är det verkligen bra att vi dricker så här...
Lyssna på avsnitt #7