Avsnitt #3 – Blommor och bin

Datum

februari 9, 2021
37 min
Lyssna på avsnitt #3
En tredjedel av allt vi äter är beroende av pollinering. Men antalet vildbin och humlor har minskat kraftigt världen över. Schysst Mat reder ut vad bidöden beror på och tipsar om vad du kan göra för att stötta kretsloppet. Gäster: Anna Richert, senior matexpert på Världsnaturfonden, och Alejandra Vásquez, doktor i livsmedelsteknologi.

De bin som pollinerar våra växter har funnits på jorden långt innan människan, minst 50 miljoner år. Men nu är våra honungsbin i fara. Pressen på den biologiska mångfalden och klimatförändringar har gjort att antalet bin minskat kraftigt i stora delar av världen. Det är ett stort hot mot vår livsmedelsförsörjning. 

I det tredje avsnittet av Schysst Mat surrar vi om blommor och bin.
Vad betyder bina för vår matförsörjning? Hur ser hoten mot bina ut? Är honung nyttigare än socker?

Till vår hjälp har vi två kunniga och kloka gäster; Alejandra Vásquez, doktor i mikrobiolog och medgrundare till företaget Doktor Honung, och Anna Richert, senior matexpert på WWF

Fotograf: Camilla Svensk

Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran. 

Blommor & bin: semifreddo med honung, rom och apelsin

6-8 portioner

45 minuter+3 timmar i frysen

Semifreddo

3

äggulor, eko

1

ägg, eko

0,75 dl

honung

2 msk

mörk rom

2 krm

vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

3 dl

vispgrädde

0,5 apelsin

Riven zest av apelsinen

Gör så här:

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Blanda äggulor, ägg, honung, rom och vaniljpulver i en metallskål eller kastrull. Vispa blandningen i vattenbad tills den tjocknar och ljusnar men var försiktig så att den inte stelnar eller klumpar sig, den ska inte gå över 82°. Låt svalna.

  2. Vispa grädden fluffig men inte hård. Rör ner grädden och apelsinzest i äggsmeten och häll i en form, eventuellt klädd med bakplåtspapper. Frys i minst 3 timmar. Servera med kaksmulor och apelsinsås.

  3. Smält socker och honung i en tjockbottnad kastrull så att det tar färg och blir gyllenbrunt. Rör i smör och så fort smöret bubblat upp och blandat sig med sockret, i med apelsinsaften. Låt koka upp medan du vispar. När såsen är slät, ta den från värmen och tillsätt apelsinzest. Servera såsen ljummen.

Apelsinsås

3 msk

socker

1 tsk

honung

50 g

smör

1 apelsin

Saften av apelsinen

0,5 apelsin

Riven zest av apelsinen

  1. Till servering: smulade havrekakor eller digestivekex eller rostad sockerkaka

Senaste avsnitten

Datum

juni 22, 2022
Schysst mat
Avsnitt#15 Finns det hållbar fisk?  
Måste vi välja bort fisken eller finns det mer hållbara sätt att producera fisk som gör att vi kan fortsätta äta med gott samvete?  
Lyssna på avsnitt #15

Datum

april 27, 2022
Schysst mat
Avsnitt#14 Skolmaten
Skolmaten väcker starka känslor. Stress inför matsituationen, vitt skilda önskemål och ibland orimliga krav från föräldrar. Kan skolmaten både vara god, näringsriktig och hållbar? Och varför är skolmaten en viktig...
Lyssna på avsnitt #14

Datum

mars 30, 2022
Schysst mat
Avsnitt #13 Vad får maten kosta?  
Avsnitt 13 handlar om matpriser, ett ämne som är ytterst aktuellt nu. Under decennier har vi lagt allt mindre del av hushållspengarna på mat. Vi har helt enkelt vant oss...
Lyssna på avsnitt #13

Datum

februari 23, 2022
Schysst mat
Avsnitt#12 Vem äger dina fröer?  
Friska fröer är en förutsättning för en god skörd – men det är också big business. Storföretag tar patent på fröer som bönder förädlat i generationer. Hur funkar det i Sverige,...
Lyssna på avsnitt #12