Avsnitt #4 – Vilse i certifieringsdjungeln

Datum

februari 17, 2021
Lyssna på avsnitt #4
Krav-, rättvisemärkt eller ekologiskt? I Schysst mat försöker vi reda ut vad de olika märkningarna betyder och vad de innebär för de bönder som odlat råvarorna. Gäster: Parul Sharma, författare till boken Produktionskedjan: ditt ansvar för människan och miljön och Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet på Coop

Känner du också en viss förvirring när du står där i matdisken och ska välja mellan olika certifieringar?

Om du köper ekologiskt odlade bananer har du gjort ett bättre köp för miljön, men betyder ekologiskt att bonden får bättre betalt? Och vad är det för skillnad om du köper rättvisemärkt?

Som en medveten konsument vill du kanske bidra till bästa möjliga villkor för bonden. Och samtidigt bidra till hållbar produktion som inte skadar miljön. Men hur ska vi då tänka?

Certifieringar av mat i förhållande till miljö, hållbarhet eller rättvisa ska fungera som ett stöd för både producent och konsument, men det är inte alltid lätt att veta vad den lilla klisterlappen på dina bananer innebär.

Vad betyder de olika certifieringarna? Går det att se vilka effekter ditt val får? Går det att lita på certifieringarna? Detta diskuterar vi i det fjärde avsnittet av Schysst Mat.

 

Fotograf Charlotta: Margareta Bloom Sandebäck. Fotograf Parul: Ann-Katrin Persson

Till vår hjälp har vi två gäster, Parul Sharma, människorättsjurist och författare med fokus på hållbar utveckling i så kallade högriskländer och Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet på matkedjan Coop.

 

Fotograf: Camilla Svensk

Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran. 

Vilse i certifieringsdjungeln: Kokoskolabrownie med stekta bananer, kokoschips och vaniljglass.

Av: Sigrid Bárány

Kokoskolasås

2,5 dl

KRAV-märkt kokosmjölk, t ex Kung Markatta

2,5 dl

ekologiskt farinsocker eller rättvisemärkt muscovadosocker

0,5 dl

ljus sirap, KRAV-märkt

1 krm

vaniljpulver, KRAV-märkt eller 1 tsk vanillinsocker

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp.

  2. Sjud i 15 minuter tills såsen har tjocknat.

  3. Låt svalna.

Brownie

1,75 dl

kakao, KRAV- och rättvisemärkt

3,5 dl

socker, KRAV-märkt

2

ägg, KRAV-märkta

175 g

smör, KRAV-märkt

1,25 dl

mjöl, KRAV-märkt

2 tsk

vanillinsocker eller 2 krm KRAV-märkt vaniljpulver

0,5 tsk

salt (finns ingen certifiering men undvik eventuellt s k Himalayasalt pga tuffa arbetsförhållanden i Pakistan, där mycket av saltet kommer ifrån)

1 msk

kaffe (t ex Amigas eller Lucia Munoz, odlat av kvinnor, rättvisemärkt, ekologiskt)

1 dl

hackad mörk choklad, KRAV-märkt och rättvisemärkt, t ex Eguale eller Änglamark

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160°.

  2. Klä en form med bakplåtspapper.

  3. Smält smöret

  4. Rör i socker, ägg, vaniljsocker, salt och kaffe.

  5. Vänd ner mjöl och kakao, till sist den hackade chokladen.

  6. Bred ut hälften av smeten i formen, häll över kokoskolasåsen, bred över resten av smeten.

  7. Grädda ca 43 minuter.

Stekta bananer

KRAV-märkta bananer

KRAV-märkt smör

Ekologiskt farinsocker eller rättvisemärkt muscovadosocker

Ekologisk lime

Ekologisk ingefära

En skvätt rom, t ex rättvisemärkta Flor de Cana

Till servering:

Rostade kokoschips, KRAV-märkta, t ex Änglamark, och KRAV-märkt vaniljglass

Gör så här:

  1. Skala bananerna och halvera på både längden och tvären

  2. Stek i smör, pudra över socker och ingefära och droppa över lime och rom efter smak. De ska bara mjukna och få smak.

  3. Servera brownien ljummen med de varma bananerna ovanpå, en kula glass vid sidan av och rostade kokoschips över hela den KRAV-märkta härligheten.

Senaste avsnitten

Datum

juni 23, 2021
Schysst mat
Avsnitt #8 - Framtidens mat
Måste vi ge upp kött och fisk som proteinkällor, och istället äta gräshoppor och larver? Eller kan vi odla tillräckligt mycket kött i labb? Är framtidens mat redan här i form av nygamla bönor och svensk food tech som...
Lyssna på avsnitt #8

Datum

juni 16, 2021
Schysst mat
Avsnitt #7 - Kaffe
Går det att producera och konsumera schysst kaffe? Vad måste i sådana fall till för att det ska bli så? Och är det verkligen bra att vi dricker så här...
Lyssna på avsnitt #7

Datum

juni 9, 2021
Schysst mat
Avsnitt #6 - Självhushåll
Har det någon betydelse om vi som land eller hushåll är självförsörjande på mat? Hur gör man för att producera sin egen mat? Är det bra eller dåligt ur ett...
Lyssna på avsnitt #6

Datum

februari 24, 2021
Schysst mat
Avsnitt#5 - Eko alltid reko?
Kan man producera ekologisk mat så att det räcker till hela jordens befolkning? Finns det ekomärkningar som är bättre än andra? Måste det vara så dyrt med ekologiska produkter? I...
Lyssna på avsnitt #5