Avsnitt#5 – Eko alltid reko?

Datum

februari 24, 2021
Lyssna på avsnitt #5
Kan man producera ekologisk mat så att det räcker till hela jordens befolkning? Finns det ekomärkningar som är bättre än andra? Måste det vara så dyrt med ekologiska produkter? I Schysst mat reder vi ut om Eko alltid är Reko? Gäster: Märta Johansson, ekobonde och Jan Bengtsson, professor vid institutionen för ekologi, SLU.

Endast 1,5 procent av världens jordbruk är idag ekologiskt. Borde det vara mer? Är ekologiskt alltid bäst? Det och mycket mer diskuteras i det femte avsnittet av Schysst mat.

Märta Johansson och Jan Bengtsson. Fotograf Jan: Karin Ullvén

Avsnittet gästas av Märta Johansson, som odlar ekologiskt i Ramdala öster om Karlskrona och som är ordförande för LRF Frukt och äppelodlare. Vi gästas också av Jan Bengtsson, professor vid institutionen för ekologi, SLU.

Vad är ekologisk mat?

Livsmedelsverket skriver följande:

”I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, till exempel spinosad, pyretriner och svavel.

Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vara utomhus och får utlopp för sina naturliga beteenden.

Läkemedel för djur, som antibiotika, ska användas med stor försiktighet. Om ett djur behandlas med läkemedel förlängs karenstiden innan djuret får slaktas.

Man får inte använda genetiskt modifierade organismer. Bestrålning är inte heller tillåten. Ett fåtal tillsatser får användas.” Källa: Livsmedelsverket

Fotograf: Camilla Svensk

Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran. 

Är eko alltid reko: Hälsingeostkaka

Av: Sigrid Bárány

Hälsingeostkaka

5 liter

ekologisk mjölk av sorten som brukar heta ”gammaldags” eller ”lantmjölk”, dvs icke homogeniserad mjölk. Undvik högpastöriserad mjölk, alltså den som har extra lång hållbarhet, den ger inte samma resultat.

2,5 msk

ekologiskt vetemjöl

1 msk

ostlöpe (finns på apotek)

Till formen och till stekning:

ekologiskt smör

Till servering:

ekologisk vispgrädde, färska eller frysta ekologiska/hemplockade bär eller ekologisk sylt, gärna hjortron, hallon eller lingon

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 40°. Häll över mjölken i ett annat kärl eller kyl botten på grytan - poängen är att när löpen hälls i får mjölken inte vara varmare än 38° och antagligen är det varmare än så i botten på grytan. Vispa ut mjölet i lite av mjölken, häll tillbaks i den stora mängden mjölk och rör ut så att den fördelar sig jämnt.

  2. Kontrollera temperaturen. Rör i ostlöpen i mjölken och rör mycket sakta med en stor slev tills mjölken börjar tjockna. Låt stå i 20 minuter.

  3. Skär ostmassan i rutor med en kniv så att vasslen börjar separera. Låt stå 15 minuter.

  4. Häll av ostmassan i en silduk (använd en kökshandduk i ett durkslag om du inte är av den saftkokande sorten). Om du vill använda vasslen till bakning eller, bevars, koka ditt eget messmör, se till att fånga upp den i en stor skål. Krama ur vasslen ur ostmassan, ställ den sedan i kylskåp och låt den fortsätta rinna av under natten.

  5. Sätt ugnen på 225° och förbered ett vattenbad genom att koka upp vatten. Smörj en form och packa ostmassan i den.

  6. Grädda ostkakan i vattenbad i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme. Tippa då och då formen för att hälla ut vassle.

  7. Ta ut kakan, häll av den sista vasslen och låt svalna. Ställ den kallt till nästa dag.

  8. Nu är kakan redo att serveras! Skär den i skivor och stek den i smör eller lägg skivorna i en form, häll över lite grädde och baka i 225° i ca 10 minuter. Servera sedan med vispad grädde och bär/mylta/sylt.

Senaste avsnitten

Datum

juni 22, 2022
Schysst mat
Avsnitt#15 Finns det hållbar fisk?  
Måste vi välja bort fisken eller finns det mer hållbara sätt att producera fisk som gör att vi kan fortsätta äta med gott samvete?  
Lyssna på avsnitt #15

Datum

april 27, 2022
Schysst mat
Avsnitt#14 Skolmaten
Skolmaten väcker starka känslor. Stress inför matsituationen, vitt skilda önskemål och ibland orimliga krav från föräldrar. Kan skolmaten både vara god, näringsriktig och hållbar? Och varför är skolmaten en viktig...
Lyssna på avsnitt #14

Datum

mars 30, 2022
Schysst mat
Avsnitt #13 Vad får maten kosta?  
Avsnitt 13 handlar om matpriser, ett ämne som är ytterst aktuellt nu. Under decennier har vi lagt allt mindre del av hushållspengarna på mat. Vi har helt enkelt vant oss...
Lyssna på avsnitt #13

Datum

februari 23, 2022
Schysst mat
Avsnitt#12 Vem äger dina fröer?  
Friska fröer är en förutsättning för en god skörd – men det är också big business. Storföretag tar patent på fröer som bönder förädlat i generationer. Hur funkar det i Sverige,...
Lyssna på avsnitt #12