”Alla har rätt att funka olika” prisas i Nordmakedonien

Anica Donevi lever med en funktionsnedsättning. Foto: Marcus Lundstedt

Radiohjälpens projekt på Musikhjälpen-temat ”Alla har rätt att funka olika” prisas i Nordmakedonien. Vid det statliga universitetet i Skopje delades nyligen en statyett ut för att uppmärksamma arbetet med att stärka inkluderingen av människor som lever med funktionsnedsättning.

Projektet ”From Disability to FoodAbility” är ett samarbete mellan Radiohjälpen och We Effect. Sedan 2019 har organisationerna, tillsammans med den lokala partnerorganisationen National Federation of Farmers, arbetat för att stärka inkluderingen av människor med funktionsnedsättning på den nordmakedonska landsbygden. Projektet har bland annat syftat till att öka deras synlighet och rättigheter genom utbildning och påverkan. Ett särskilt fokus har riktats mot att stötta kvinnor med funktionsnedsättning, som löper risk att utsättas för både funktions- och könsbaserad diskriminering. Arbetet har också gått ut på att stötta familjer. Det har exempelvis byggts köksträdgårdar för odling året om, som möjliggjort såväl en källa till mat som till inkomst.

Projektet är dessutom det första i landet som riktar sig mot människor med funktionsnedsättning på landsbygden. Det har visat sig särskilt viktigt under pandemin för att säkra tillgången till arbete, vård och mat.

Här kan du läsa mer om vårt arbete i Nordmakedonien.