Bertas mördare dömda till långa fängelsestraff

Berta Cáceres mördades brutalt i sitt hem natten  den 3 mars 2016. Foto: Erik Halkjaer

De sju män som tidigare funnits skyldiga till mordet på miljö- och urfolksaktivisten Berta Cáceres har nu dömts till långa fängelsestraff.

Berta Cáceres var en av de mest kända och internationellt prisbelönta ledarna för urfolkens rättigheter, miljöfrågor och mänskliga rättigheter i Honduras. Som grundare och samordnare för Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (Copinh) – en av We Effects partnerorganisationer i landet – försvarade Berta Cáceres urfolket Lencas rättigheter och territorium mot energiprojekt som dammbyggen och gruvor. Efter en längre tids mordhot och förföljelser mördades hon brutalt i sitt hem natten  den 3 mars 2016.

I november 2018, efter en uppmärksammad rättegång, befanns sju män skyldiga till mordet. Den 2 december i år tillkännagavs straffen för samtliga dömda.

De fyra män som identifierats som torpederna dömdes till 34 års fängelse vardera. Två män, som haft länkar till företaget som byggde dammen Berta Cáceres arbetade emot, dömdes till 30 års fängelse för att ha hjälpt till att organisera mordet. En före detta honduransk armémajor dömdes också till 30 år.

– Det är bra att utförarna döms, men så länge de som beställt dådet går fria, råder fortsatt grönt ljus för hot och förföljelse av mr-försvarare och miljökämpar. Rättvisa handlar om att döma förövarna, men också om att skydda de som kämpar för att försvara mänskliga rättigheter och miljö, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect.

Berta Cáceres familj och Copinh fortsätter kämpa för rättvisa. I ett uttalande efter domen skriver de:

”Straffriheten slutar inte med domen mot de som utförde mordet. Det finns tillräckliga bevis för att åtala och straffa hjärnorna bakom mordet på Berta Cáceres.”