Bertas ord växer i kraft trots ökade hot

Berta Cáceres mördades brutalt i sitt hem natten  den 3 mars 2016. Foto: Erik Halkjaer

Berta Cáceres var den honduranska urfolksledaren som inte lät hoten stoppa hennes kamp. Nu, fyra år efter Bertas mord, kvarstår hoten mot kvinnor och män som kämpar för sina rättigheter. Men Bertas ord och handlingar fortsätter att inspirera människor i Honduras, och över hela världen.

– Fyra år har gått sedan det avskyvärda mordet på Berta Cáceres. Och även om hennes röst inte längre finns bland oss, fortsätter hennes ord att vägleda arbetet för Copinh och andra organisationer runt om i världen, säger Anna Tibblin, generalsekreteraren för We Effect,

I slutet av förra året dömdes de fyra män till 34 års fängelse för mordet. Två ytterligare män, som hade kopplingar till företaget som byggde dammen Agua Zarca som Berta Cáceres arbetade mot, dömdes till 30 års fängelse för att ha hjälpt till att organisera mordet. En före detta honduransk armémajor dömdes också till 30 år. Men även om rättegången är över fortsätter kampen för rättvisa.

– Vi kommer inte att finna rättvisa i en domstol, rättvisa för Berta och för folket kommer när vi organiserar oss för att försvara livet, säger Rodil Vásquez, en av medlemmarna i det juridiska team som företrätt Berta Cáceres anhöriga i mordfallet.

– Det är bra att utförarna döms, men så länge de som beställt dådet går fria, råder fortsatt grönt ljus för hot och förföljelse av MR-försvarare och miljökämpar. Rättvisa handlar om att döma förövarna, men också om att skydda de som kämpar för att försvara mänskliga rättigheter och miljö, kommenterade Anna Tibblin domen.

Mordet på Berta var ett av många dåd mot människor som krävt sin rätt till mark. Nästan alla bondeorganisationer som stöds av We Effect i Honduras, Colombia och Guatemala upplever hot, visar en ny kartläggning. I alla tre länder har bondeledare och talespersoner för organisationer som We Effect samarbetar med mördats när de krävt sina rättigheter.

Vittnesmålen bekräftas av organisationen Front Line Defenders senaste rapport, den visar att tre personer mördades varje vecka under 2019, för att de försvarade sin mark och sin miljö.

– We Effects efterlyser ökad internationell uppmärksamhet och att omvärlden bidrar med stöd och åtgärder. Sverige behöver öka sina biståndsinsatser för att stärka skyddet för dem som hotas och se till att de bakom dåden ställs till svar, säger Anna Tibblin.

Fyra år efter mordet på Berta Cáceres fortsätter We Effect att samarbeta med och stötta Berta Cáceres organisation Copinh och andra honduranska organisationer som kämpar för rätten till mark och urfolkens rättigheter.

Av

Marcus Lundstedt