Betalkort byter plats med biståndsbössan

Färre slantar i biståndsbössorna – men givmildheten finns kvar i plånboken. Under 2015 skänkte Coops medlemmar rekordmycket pengar genom att runda upp sina köp med betalkortet. Det visar en ny sammanställning av biståndsorganisationen We Effect. 

bistand_kopet_web
Betalkort byter plats med biståndsbössan.

Enligt färska siffror från Riksbanken har andelen betalningar som görs med kontanter minskat kraftigt. I dag finns omkring två procent av Sveriges BNP i form av kontanter, 1990 var motsvarande siffra nästan 10 procent. Denna trend märks i biståndsbössorna. Under 2015 sjönk antalet kronor som kunderna skänkte till We Effect via bössor i Coops butiker, från 1,3 miljoner kronor 2014 till 905 000 kronor 2015.

Minskningen i bössorna kompenseras dock av att mer pengar nu skänks med öresavrundning, att kunderna rundar upp till närmaste krona varje gång de handlar med betalkortet. Under 2015 skänkte Coops medlemmar 6,3 miljoner kronor till We Effect genom att runda upp sina köp med kortet. Det är den högsta noteringen hittills och en ökning från 2014 då det samlades in 4,7 miljoner kronor till We Effect med öresupprundning.

– Med mindre kontanter i samhället talar mycket för att biståndsbössan dessvärre tvingas gå i pension om några år. Därför är det glädjande att allt fler nu i stället skänker bort några ören till bistånd varje gång de handlar med kortet. Vi hoppas och tror att denna form av digitala gåvor kommer att öka ännu mer framöver, säger Anneli Rogeman, vd för We Effect.

Sedan Coop började erbjuda öresupprundning med kortet, ”Bistånd på köpet”, 2001 har de anslutna medlemmarna skänkt 58,7 miljoner kronor till We Effect.

– Vi är glada för att så många av våra medlemmar vill runda upp sina köp och på så vis minska fattigdomen. När tiotusentals personer skänker några kronor var kan det göra väldigt stor skillnad. Jag tror att fler vill göra det när de nu ser potentialen. Några få ören kan långsiktigt ge mat på bordet, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Om Bistånd På Köpet:
– Genom att ansluta sig till Bistånd På Köpet avrundas slutsumman automatiskt uppåt till närmaste krona varje gång man betalar med kortet.
– I snitt skänker de som är anslutna till Bistånd på köpet 7,71 kronor per månad till We Effect.
– För 100 kronor kan tio småskaliga jordbrukare i Kenya gå en utbildning i hållbart jordbruk. Kunskaperna ger större skördar, mer mat på bordet och pengar över till barnens utbildning.

Läs mer på https://www.coop.se/betalkort-och-bank/vara-betal–och-kreditkort/bistand-pa-kopet/