Bondeledaren Berta Cáceres mördad

Berta Caceres

På kvällen den 2 mars mördades Berta Cáceres, ledare för We Effects samarbetsorganisation COPINH (Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras) i sin hemstad La Esperanza i Honduras. 

Berta Cáceres, Foto: Catrin Söderberg.Enligt rapporter i media bröt minst två personer upp dörren till huset där Berta Cáceres bodde, och sköt henne till döds.
– Vi beklagar djupt denna händelse, och våra tankar och solidaritet går till Bertas familj och till alla i vår partnerorganisation COPINH. Vi utgår ifrån att det blir en omedelbar och grundlig utredning av mordet, säger Anneli Rogeman, vd för We Effect.

Berta Cáceres var en av de viktigaste ledarna för urfolksrörelsen i Honduras. Hon kämpade hela sitt liv för att försvara urfolkens rättigheter, särskilt till deras marker och naturresurser. Berta blev upprepade gånger hotad till livet och beviljades särskilda säkerhetsåtgärder av den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter.

Berta Cáceres död kommer att ha en djupgående påverkan på de Lenca-samhällen där hon och COPINH arbetade och för de sociala rörelserna i Honduras.
– Lenca-folket har förlorat sin främsta ledare. Berta jobbade för att försvara de allra fattigaste i Honduras och för det fick hon betala med sitt liv. Det är en ära att ha fått lära känna henne och arbeta tillsammans med henne och COPINH, säger Anna Tibblin, We Effects regionchef i Latinamerika.

År 2015 vann Berta Cáceres The Goldman Environmental Prize för sin långa och outtröttliga gärning som människorättsförsvarare.