Bönder svårt drabbade av stormar i Centralamerika

I skuggan av coronakrisen har Centralamerika sett fler tropiska oväder under en och samma säsong än någonsin tidigare. Den senaste i raden har, i skrivande stund, krävt över 60 liv. Flera av We Effects partners i regionen har drabbats svårt och många bönder har fått sina grödor förstörda av översvämningar. Det är ett hårt slag mot människor som redan drabbats hårt av pandemin.

– Vi är förfärade av den förödelse som stormen lämnat efter sig här i Centralamerika. Vi följer situationen noga och håller nära kontakt med alla våra partnerorganisationer som blivit drabbade här i regionen, säger Pia Stavås Meier, Regionchef för We Effect i Latinamerika.

Orkanen Eta drog in över nordöstra Nicaragua på tisdagsmorgonen förra veckan som en kategori 4-orkan med vindhastigheter på upp till 225 km/h. Men det är det intensiva och ihållande regn som orkanen lämnat efter sig som har fått katastrofala konsekvenser. Kraftiga översvämningar och stora jordskred har krävt flera dussin liv i Centralamerika och södra Mexiko.

Ett av de hårdast drabbade länderna är Honduras där 23 människor hittills har mist sina liv och flera tusen har tvingats fly från sina hem. Éver Guillen, We Effects landrepresentant i Honduras, beskriver en otäck verklighet för landets redan utsatta befolkning.

– De som drabbas hårdast av orkanen är de människor som redan lever i utsatthet. Med tanke på att 2020 har varit ett väldigt tufft år för många på grund av coronapandemin är den aktuella situationen ödesdiger för merparten av landets befolkning som redan har stora svårigheter att överleva.

I grannlandet Guatemala är läget minst lika illa där 31 personer har bekräftats döda. Samtidigt är över 100 personer försvunna efter ett massivt jordskred som jämnade byn Quejá med marken. Händelsen förfaras bli stormens dödligaste.

Byn ligger i regionen Alta Verapaz där We Effect samarbetar med tolv olika partnerorganisationer – de allra flesta småskaliga bondekooperativ. Området är ett av de hårdast drabbade i hela Centralamerika och många partnerorganisationer rapporterar om översvämningar som lett till stora skador på sina grödor.

We Effects partner Asociación Mamá Maquin var i färd med att skörda sina grödor när de kraftiga regnen svämmade över en närliggande flod och deras plantage. Även om de förlorade en stor del av skörden tänker de inte se sig själva besegrade.

– Vi ska fortsätta att jobba och producera, vi kommer att återhämta oss, säger en av medlemmarna.

Av

Philip Krook