Det gick fortare än vi trodde

I början av sommaren var vi oroliga för torka – nu är det översvämningar. Vägar har spolats bort, hem översvämmas, matproduktion ligger under vatten. I andra delar av världen rasar bränder; rekordhöga temperaturer skadar människor och ekonomi. Vädret skrämmer.

Både experter och vanligt folk är överens: det går fortare än vi trott. Klimatkrisens effekter drabbar här och nu – också i Sverige. Både vi och den svenska infrastrukturen behöver anpassas till mer extrema väderförhållanden.

Orkar vi hålla kvar den tanken?

För 15 år sedan bodde jag i Zimbabwe. Miljontals människor gick hungriga i landet som en gång varit Afrikas kornbod och som hade försörjt hela regionen med mat. Torka hade slagit ut majsskörden; inflation och politisk kris drev upp priserna på mat i affärerna. De som kunde, flydde, framför allt till Sydafrika. Kvar hemma i byarna lämnades barn och gamla.

Om torkan och matkrisen sa människor då: Hur kan detta hända oss? Man använde inte begreppet ”klimatkris” men pratade om vädret som hade förändrats och jordbruket som blev allt svårare att bedriva. Det gick inte längre att planera.

Scenariot har inte upprepat sig i Zimbabwe – det blev det nya normala. Torka, tropiska stormar och översvämningar drabbar oftare och blir alltmer extrema. Alla säger: det gick fortare än de trott.

Tillbaka till Sverige. Många kommer nu tillbaka till jobbet och kanske känns det lite tyngre än vanligt. Det blev inget semesterväder och nyheterna är nedslående, både här hemma och ute i världen.

Ta då med dig detta: Ditt stöd till We Effect bidrar till att människor i Zimbabwe – och i 19 andra länder – kan klimatanpassa sina jordbruk, sätta mat på bordet, tjäna en inkomst – och tro på framtiden. Det spelar roll, för människorna det berör – men också för att stödet till We Effect är ett tydligt sätt att leva kooperativa värderingar.

När den svenska kooperationen bildade We Effect för 65 år sedan, gjorde man det därför att man såg att Sverige var en del av världen. Inte för att vi skulle fixa åt andra, utan att vi skulle stötta utsatta människor att göra jobbet själva. Det fungerade då och det fungerar idag!

Tack för ditt stöd till vårt arbete!

Vänligen,
Anna Tibblin
Generalsekreterare We Effect

Av

Anna Tibblin