Globala protester mot Magdalena Andersson efter beslut om historiska biståndsnedskärningar

Felipa López Mazariegos i Guatemala som idag får stöd av We Effect är en av många småskaliga bönder som kan drabbas av nedskärningen av biståndet. Bland annat kan deras arbete mot klimatförändringar och ett förändrat ekosystem påverkas. Foto: Philip Krook

I kampanjen #DearMagdalena vänder sig nu civilsamhällesorganisationer från hela världen direkt till Sveriges statsminister för att dela sin oro för konsekvenserna. ”Nedskärningarna är ett katastrofala i en tid av ökande hunger och fattigdom", säger Bertha Isabel Zúniga Cáceres, samordnare på miljöorganisationen Copinh, som undertecknat brevet till Andersson.

Initiativtagare till e-mailkampanjen är We Effects partnerorganisation, den honduranska miljöorganisationen Copinh som grundandes av Berta Caces som mördades för sin kamp för klimatet och mänskliga rättigheter. En rad organisationer hakar nu på kampanjen för att protestera mot regeringens beslut.

I sitt brev till Magdalena Andersson understryker Copinh att FN varnar för att Rysslands invasion av Ukraina gör att 1,7 miljarder människor nu riskerar hunger och fattigdom. Det är en femtedel av världens befolkning. Världen befinner sig i den värsta humanitära situationen sedan andra världskriget.

”Med detta i åtanke kommer det historiska och tragiska beslutet att skära ner på biståndet att påverka oss på ett aldrig tidigare skådat sätt. Våra utbildningar för att säkerställa livsmedelssäkerhet kommer att försvinna”, skriver Bertha Isabel Zúniga Cáceres, dotter till Berta Caceres och samordnare på Copinh, som undertecknat brevet till Andersson.

Den albanska organisationen Agrinet deltar också i initiativet och förklarar hur det svenska beslutet kommer i det värsta tänkbara läget.

”Stigande matpriser gör fattiga människor fattigare. Kära Magdalena, vi uppmuntrar dig nu att stå med oss i dessa desperata tider och omvärdera beslutet att skära ned biståndet.”

Bakgrund:

  • Regeringen har beslutat att använda biståndspengar för att täcka kostnader i Sverige, vilket tvingat fram stora nedskärningar av livsviktiga biståndsprojekt. En del partier stödjer förfarandet och två partier går till val på att biståndet ska sänkas kraftigt.
  • Initiativet #DearMagdalena är öppet för alla organisationer att gå med i genom att skicka öppna brev till statsministern som sedan postas sociala medier med hashtaggen #DearMagdalena. Målet är att ändra den svenska regeringens beslut att genomföra den historiskt största nedskärningen av biståndet.

Läs breven här:

Brev från AgroPuka, Albania

Brev från Agrinet, Albanien

Brev från Vive Zene, Bosnien

Brev från NFFM, Moldavien

Brev från COPINH, Honduras

Brev från MCOU, Kenya

Brev från MRHP, Tanzania

Brev från MVIWAKI, Tanzania

Brev från NAWOU, Uganda

Brev från NORDK, Kosovo

Brev från CERD, Bosnien och Herzegovina

Brev från PACU, Palestina

Brev från LRC, Palestina

Brev från ARIJ, Palestina

Brev från PWWSD, Palestina

Brev från ESDC, Palestina

Brev från PLCPD, Filippinerna

Brev från Concern, Filippinerna

Brev från DAFISCO, Filippinerna

Brev från FARMCOOP, Filippinerna

Brev från IPCSED, Filippinerna

Brev från MUAD, Filippinerna

Brev från PATAMABA, Filippinerna