Glöm inte världens fattiga i corona-krisen

Fr vänster: Anna Tibblin Generalsekreterare We effect, Tommy Ohlström Ordförande Kooperativa förbundet (KF), Björn Larsson Strategic advisor Coop Sverige, Lotta Folkesson Styrelseledamot Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Erica Lundgren Vd OK Västerbotten, Britta von Schoultz Kommunikationsdirektör Riksbyggen, Helen Persson Medlemschef Konsumentföreningen Stockholm, Anders Lago Ordförande HSB

Enda sättet att minska corona-pandemin och dess effekter är internationellt samarbete. Nu mer än någonsin behöver vi visa mod, medmänsklighet och solidaritet över gränserna, skriver styrelsen för kooperationens biståndsorganisation, We Effect.  

Vi befinner oss i en historisk kris. Ingen kan överblicka vilka konsekvenser corona-smittan har och kan få för världen. Inverkan på ekonomin är redan omfattande och allt pekar på att befintliga samhällsproblem och orättvisor kommer att förvärras. Det är ett problem vi måste lösa tillsammans, inte bara som ett land. Utan som en hel värld.

We Effects kartläggning från länder där vi arbetar i Asien, Europa, Afrika och Latinamerika visar att människor redan drabbats hårt.

”Det hela har slagit ner som en blixt från klar himmel. Från i princip inga corona-fall alls i regionen för en vecka sedan har flera länder nu infört totalt undantagstillstånd och utegångsförbud”, rapporterar We Effect regionchef i Latinamerika Pia Stavås Meier.

För människor på marginalen har det redan blivit svårare att överleva. Isolering från arbetstillfällen och marknader för att köpa och sälja jordbruksprodukter slår hårt. Många har inte råd att bunkra mat och saknar möjlighet att arbeta hemifrån. Att leva i fattigdom medför ofta sämre immunförsvar på grund av bristande tillgång till näringsrik mat. För de 1,8 miljarder människor som saknar en värdig bostad, utan säker tillgång till vatten och tvål, kan covid-19 snabbt förvärra ett redan svårt utsatt läge. Effekterna av viruset på kvinnor i fattigdom riskerar att bli katastrofala.

”Hur ska kvinnorna överleva? De flesta jobbar i den informella sektorn eller är småbönder, som livnär sig dag för dag. De kan inte sätta sig själva i karantän. Dom kan inte bunkra upp med matvaror från affärerna. Kriser som denna sätter verkligen ljuset på ojämlikheten i världen”, berättar Naomi Senda, We Effects kommunikatör i Östra Afrika, baserad i Kenya.

Vi jobbar alla med att ta oss an krisen där vi bor och arbetar. Vi ställer om verksamhet och gör vårt bästa för att anpassa oss till den rådande situationen. Vi behöver ta lärdom och inspiration av varandra. Vårt fokus just nu är på svensk beredskap. Men vi måste också orka lyfta blicken. Människor som lever i utsatthet i fattiga länder har ingen egen röst i debatten.

Om inte samhällen kan öppnas upp inom kort kommer den globala fattigdomen öka kraftigt. Att möjliggöra handel, demokrati och fritt flöde av information inom Sverige och världen över, är extremt viktigt för att minska effekterna av krisen. Tyvärr ser vi istället att flera länder verkar använda krisen för att begränsa det demokratiska utrymmet än mer.

Regeringar, företag, myndigheter och organisationer behöver nu arbeta globalt för att förstå problemen och utveckla hållbara lösningar tillsammans. Det är enda sättet att bekämpa epidemin och de problem den skapar för alla. Vi uppmanar Sveriges regering och medborgare att stå upp för internationell solidaritet och långsiktigt samarbete över gränserna, för en värld där alla kan leva tryggt.

Coronakrisen är global – liksom dess lösningar.

Tommy Ohlström, Ordförande, Kooperativa förbundet (KF)
Erica Lundgren, Vd, OK Västerbotten
Björn Larsson, Strategic advisor, Coop Sverige
Helen Persson, Medlemschef, Konsumentföreningen Stockholm
Anders Lago, Ordförande, HSB
Lotta Folkesson, Styrelseledamot, Lantbrukarnas riksförbund (LRF)
Britta von Schoultz, Kommunikationsdirektör, Riksbyggen
Anna Tibblin, Generalsekreterare, We Effect