Grattis Magdalena, stå nu upp för jämställdheten!

Grattis Magdalena Andersson, stå nu upp för jämställdheten! Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Sverige har fått sin första kvinnliga statsminister. Det spelar roll och är en seger för jämställdheten. Imorgon på den Internationella dagen mot våld mot kvinnor startar den globala kampanjen 16 Days of Activism. Här behövs Sveriges röst och stöd för att få stopp på våldet mot kvinnor.

We Effect och Vi-skogen kommer under kampanjen att uppmärksamma våldet mot kvinnor och särskilt kvinnliga jordbrukare som lever i fattigdom. De är nyckelaktörer i jämställdhetskampen och behöver mer stöd för att hantera ökande hunger och klimatförändringar.

– Grattis Magdalena Andersson! Nu är du Sveriges första kvinnliga statsminister. Det är en seger för jämställdheten. Sverige måste nu fortsätta vara en stark röst för jämställdhet och kvinnors rättigheter i världen, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect.

– Vi får larm från de bondeorganisationer vi samarbetar med. Det ökade våldet mot kvinnor är ett av de största utvecklingshindren i spåren av coronakrisen. Sverige måste göra mer och vi hoppas på Magdalena Anderssons och regeringens stöd i kampen mot våld mot kvinnor, säger Anna Tibblin.

Läs mer om We Effects arbete för kvinnors rättigheter och hur hunger är en jämställdhetsfråga:  Womens right to food – putting gender justice on the table.