”Här behövs vi inte längre”

Vägen krokar sig fram mellan böljande fält med te- och grönsaksodlingar. Det finns gott om stora lummiga träd; gårdagens regn dröjer sig kvar i luften. Men grönskan är förrädisk – regnen har precis kommit efter en längre tids torka och traktens bönder skyndar sig nu för att så. De som chansade att så tidigare har förlorat produktion. Resultatet blir mindre mat. Det blir ännu ett tufft år.

Vi är knappt tio mil utanför Nairobi och här finns bara jordbruk. Gårdarna är små och bönderna är många. Man sår och skördar efter de principer man lärt sig från sina föräldrar och det mesta av skörden går till ens egna hushåll. Man skickar också mat till familjemedlemmar som bor i stan – oftast med buss.

Lite längre upp i dalen, utanför Gatanga, ser gårdarna annorlunda ut. Här har bönderna diversifierat sina odlingar; träd och grönsaker växer tillsammans. Här bor medlemmarna i Lima Linda. Det är ett kooperativ med 200 medlemmar, som tillsammans inte bara lyckats säkra mat till sina familjer, utan också utvecklat ett framgångsrikt företag – härifrån exporteras avokado och macadamianötter. Här finns inga borttorkade fält; det syns på både gårdar och grödor att människor har det bättre.

Trots att människorna vi besöker bara bor några kilometer ifrån varandra, så är livsvillkoren helt olika. Skillnaden handlar om organisering och kunskap. Mary Muchiri, som lever ensam med sina barn, förklarar att hon aldrig hade klarat sig på egen hand, men genom att vara medlem i Lima Linda har hon utvecklat sitt jordbruk och också fått lagfart på marken.

Jag är här tillsammans med We Effects styrelse och för de ledamöter som besöker vår verksamhet för första gången ser jag precis när det händer; när vår verksamhet blir konkret – när styrning, processer och bokslut omvandlas till verkliga människor med namn, framtidsplaner – och bättre liv. Det är konkret, det är på riktigt och det ägs av människorna själva.

Jag fylls av en enorm stolthet; över mina kollegor här i Kenya som stöttar Mary och tusentals andra småskaliga bönder att möta effekterna av klimatförändringar och säkra rätten till mat, över mina kollegor i Sverige som ser till att vi har finansiering för att kunna göra vårt jobb – men också över våra styrelseledamöter som möter personal och partners med nyfikenhet och starkt engagemang. Och jag slås som så många gånger tidigare över vilken förmån det är att i en komplex och alltmer dyster värld få möjligheten att fokusera på arbete som gör skillnad.

We Effect avslutar nu samarbetet med kooperativet; de behöver inte vårt stöd längre. I stället kommer de att hjälpa andra. Mary Muchiri förklarar: Vi har redan börjat prata med dom som bor längre ner i dalen. Faktum är att We Effect nu avslutar samarbetet med 60 procent av de partner vi stöttat i östra Afrika under de senaste fem åren – därför att de klarar sig själva.

Anna Tibblin