Historiskt presidentval i El Salvador

Den 3 februari ägde presidentvalet rum i El Salvador. Med mer än 53 procent av rösterna lyckades Nayib Bukele, från GANA-partiet, bli vald till president i första omgången.

– Det här valet är historiskt i den mening att det politiska tvåpartisystemet som karakteriserat El Salvadors politik efter inbördeskriget är bruten. Nayib Bukele har lovat att bekämpa korruption, en betydande utmaning för att förbättra levnadsvillkoren för Salvadoranerna. We Effect kommer att följa utvecklingen med intresse, säger Nina Larrea, Regionchef för We Effect i Latinamerika.

Valet är det sjätte i El Salvador sedan inbördeskrigets slut 1992. Mer än 5,2 miljoner röstberättigade kallades till valurnorna, men mindre än 50 procent av väljarna valde att utöva sin rösträtt.

Mer än 4500 valobservatörer, inklusive representanter för Organisationen för amerikanska stater (OAS) och Europeiska Unionen, var närvarande. Inga större incidenter kring röstningen har rapporterats.
– I en region som kännetecknas av politiska kriser och tvivelaktiga valprocesser är vi glada att det salvadorska valet var en lugn och transparent process. El Salvador har visat att landets övergång till demokrati har konsoliderats, säger Nina Larrea.