”Ibland är det viktigt att sänka blicken”

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect.

Årets stora klimattoppmöte COP27 pågår i Egypten och nyhetsrapporteringen handlar om bristen på politiska ambitioner, att det är för sent att klara målet med 1,5 graders global uppvärmning, men att vi fortfarande kan klara oss under två grader. Om vi bara sätter fart…

När FN:s generalsekreterare António Guterres öppnade mötet varnade han för att vi var på väg in i ett klimathelvete där valet står mellan globalt och verkligt samarbete – eller kollektivt självmord. Jag lyssnar, skakar av mig olusten och tänker; vad gör vi när de stora orden tar slut?

Det finns tillräckligt med forskningsrapporter och ögonvittnesskildringar för att veta att det är allvar. Klimatkrisen kommer inte att försvinna bara för att vi blundar, samtidigt som kraftord och varningar snarare verkar späda på den politiska förlamningen än leda till ökad handlingskraft.

Vi säger ofta att det är viktigt att höja blicken, men ibland tror jag att det kan vara minst lika viktig att sänka den ett snäpp och fokusera på det som går att påverka.

Ett viktigt tema på COP27 är pengar till klimatanpassning, eller konkret: hur låginkomstländer ska kunna finansiera en grön omställning. Eller ännu mer konkret: hur småskaliga bönder ska kunna producera mat när grödor allt oftare regnar, torkar eller blåser bort.

I länder där We Effect arbetar är bönders kamp mot klimatet allt oftare en kamp på liv och död; det ser vi inte minst i den pågående hungerkrisen i östra Afrika. Där dör nu en människa var 48:e sekund till följd av den värsta torkan på mer än 70 år.

Nej, jag ska inte fastna här, i utmaningarna. Jag vill fokusera på det som går att påverka och påminna om att vi gör skillnad. Genom att stödja småskaliga bönder att anpassa sina jordbruk bidrar We Effect till att minska hunger, men också till att skapa motståndskraft och bättre förutsättningar för att klara ett allt tuffare klimat. Det är resultat på riktigt.

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect