Klimataktivisten Anabela Lemos får regeringens demokratipris

Anabela Lemos, mottagare av Per Anger-priset 2022

Den moçambiquanska klimataktivisten Anabela Lemos är mottagare av Per Anger-priset 2022. Foto: Edson Artur

Den moçambiquanska klimataktivisten Anabela Lemos tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för de bönder som tvingas lämna sina hem för att ge plats åt gas- och kolutvinning. Kandidaten nominerades av We Effect och är den första miljöförsvarare som någonsin tagit emot priset.

En livslång kamp för människor och miljö 

”Jag är så hedrad över att få Per Anger-priset. Det är ett erkännande av vårt arbete och kommer öka kännedomen om det vi kämpar för. Jag har ägnat många år och kommer ägna resten av mitt liv åt att kämpa för klimaträttvisa,” säger Anabela Lemos. 

Anabela Lemos leder We Effects partnerorganisation Justiça Ambiental (Klimaträttvisa) och har arbetat för att skydda miljön och stötta människor som påverkas av klimatförändringar och multinationella företags exploatering av Moçambiques naturresurser i över 20 år. Lemos är en stark kritisk röst mot flera stora energiprojekt som orsakar klimatskador och kränker mänskliga rättigheter, där människor som lever i fattigdom tvingas bort från sina hem och blir av med sin försörjning på grund av byggen av kraftverk som exporterar energi utomlands.  

Genom åren har Lemos arbete resulterat i att människor som drabbats av exploatering fått rättsligt stöd, att företag ställts inför rätta och att flera stora projekt bromsats upp.  

”Att regeringen tilldelar ett demokratipris till klimataktivisten Anabela Lemos är viktigt för att belysa hur orättvist klimatkrisen slår. Anabela är en stark röst för de som drabbas hårdast av klimatförändringarna”, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect.

 

Hot och våld stoppar henne inte 

Men att stå upp mot mäktiga företag och beslutsfattare har ett högt pris. Miljöförsvarare driver ofta sitt arbete med livet som insats. Under 2020 mördades 331 människorättsförsvarare världen över, majoriteten med kopplingar till mark och miljö. Lemos engagemang har lett till dödshot och våld, både riktat mot henne själv och hennes familjemedlemmar. Men det stoppar henne inte.  

”Jag tror att det som är fel och orättvist måste ändras, det är värre om vi håller tyst om orättvisor, brott mot mänskliga rättigheter eller miljöförstöring. Om vi inte säger ifrån, då är vi en del av problemet”, säger Anabela Lemos.  

Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.