Kooperationen kraftsamlar för Ukraina

Människor på flykt över en förstörd bro i utkanten av Kiev, Ukraina, 2 mars. Foto: AP/TT

Sveriges kooperativa företag, som står bakom We Effect, kraftsamlar för att stötta de som drabbas av kriget i Ukraina, som redan tvingat hundratusentals människor på flykt.

We Effect fördömer invasionen av Ukraina och kräver att våldet ska upphöra.

– Det är en skrämmande och overklig tid och vi är många som känner oro. Nu som alltid krävs samarbete över gränserna, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect. 

We Effect har tidigare arbetat i Ukraina. Det är ett land med utbredd fattigdom och situationen för människor som redan lever i extrem utsatthet går nu från kritisk till livshotande.  

Idag har We Effect verksamhet i Moldavien, som gränsar till Ukraina. Vi följer utvecklingen noga och håller en nära dialog med våra partnerorganisationer.

Inom den svenska kooperationen, som står bakom We Effect, pågår nu en kraftsamling för att stötta de människor som drabbas av kriget.

– Ukrainas folk har rätt till sin egen frihet, sitt eget självbestämmande och att även framgent få leva i demokrati, säger Anna Karin Hatt, ordförande för Svensk Kooperation och vd för LRF.

We Effect driver inget humanitärt arbete utan uppmanar de som kan och vill ge humanitärt stöd till de nödlidande i Ukraina att ge stöd via Röda Korset. Den uppmaningen ställer sig Svensk Kooperation bakom.

Till exempel har Folksam, LRF, Länsförsäkringar, HSB och Riksbyggen alla skänkt pengar till Röda Korset. Många skänker också till Rädda Barnen, UNHCR och Unicef. Flera kooperativa företag har också utöver detta olika insamlingar som möjliggör för medarbetare och medlemmar att skänka pengar. Coop har exempelvis gjort det möjligt för medlemmar att skänka poäng som omvandlas till pengar till Unicef.

Vill du läsa mer om den svenska kooperations insatser för och stöd till Ukraina, läs Svensk Kooperations uttalande här: här.

Vill du bidra?