Man kan inte äta fred

Resan till Aracua genomfördes tillsammans med fyra svenska riksdagsledamöter från M, KD, S och MP och syftet var att lära mer om svenskt bistånd. Foto: Anna Tibblin

Klockan var bara halv fyra på morgonen när vi satte av från Bogota till Arauca, på gränsen till Venezuela. Detta är en av de våldsammaste platserna i Latinamerika och här fick vi endast resa med färgkodade västar – We Effect i lila, Svenska kyrkan i ljusblått, ambassaden i mörkblått med en maskinbroderad flagga på bröstfickan – Team Sverige.

Vi skrev under ett papper där vi lovade att inte hålla FN till svars för vår personliga säkerhet. Sedan klev vi in i en vit helikopter och flög ut över en böljande landsbygd med tropisk skog. Det var 40 grader varmt och jag tänkte på alla strider som utspelats på marken där nedanför – och på de mord och övergrepp som fortfarande sker.

För sju år sedan slöts ett fredsavtal med FARC-gerillan. Då hade inbördeskriget pågått i mer än 50 år. Det var också då som We Effect började arbeta i Colombia. Sverige ville stödja integrering av före detta gerillasoldater och sökte en organisation som kunde jobba med inkluderande ekonomisk utveckling. We Effect fick frågan och vi har sedan dess jobbat med kooperativ affärsutveckling i konfliktområden i Colombia.

Framsteg sker, men våldet fortsätter. Det finns flera väpnade grupper i området. De bedriver narkotikahandel och strider mot varandra. Det våldsamma drogkrig som släcker unga liv i våra svenska förorter börjar ofta här. Bara förra året mördades 440 människor och 25,000 tvingades lämna sina hem – i en provins där det bor 320,000 människor.

Colombias regeringen har nu inlett samtal med ELN-gerillan. Och många vi träffar uttrycker hopp över att presidenten Gustavo Petro satt fred och utveckling längst upp på sin agenda. Planen heter Paz Total – total fred.

Det finns många kooperativa organisationer i världen, men mycket få med We Effects långa erfarenhet av att jobba med småskaliga jordbrukare i konfliktområden. Vi vet att människor inte kan äta fred, men att freden är svårt vunnen på tom mage. De som spenderat ett liv med vapen i hand måste få en hållbar och meningsfull försörjning. Frön att mata freden med. Vi gör ett viktigt arbete här. Det är inte lätt, men vi gör det bäst tillsammans.

Och så lyder historien över hur We Effect blev en aktör med kooperation som metod för hållbar ekonomisk utveckling och varaktig fred i Colombia.

Vänligen,
Anna Tibblin
Generalsekreterare We Effect