Människorättsförsvararen Berta Cáceres hedrad i Almedalen

Berta Caceres

När priset ”De fattigas lobbyist” delades ut av biståndsorganisationen We Effect i Almedalen idag gick ett hedersomnämnande till Berta Cáceres, en välkänd människorättsaktivist, som nyligen mördades på Honduras. Priset ”De fattigas lobbyist” gick Rachael Mwikali Mueni, en gräsrotsaktivist från Nairobis slum som kämpar för unga kvinnors rättigheter.

I juryn för priset ingår bland annat We Effects vd Anneli Rogeman, tidigare statsminister Ingvar Carlsson och tidigare demokratiminister Birgitta Ohlsson. Juryn motivering för hedersomnämndandet lyder:

”Berta Cáceres mördades brutalt i sitt hem i Honduras den tredje mars i år, på grund av hennes livslånga kamp för att försvara sitt folks, lenkafolket, rättigheter. Hennes död var en enorm förlust för hennes familj, vänner och kollegor – och för det civila samhället och de människor vars rättigheter hon kämpat för att försvara. Våldet i Honduras är extremt, men inte unikt. Överfall, hot, våld och förtryck av människorättsförsvarare är vanligt i många länder. Berta Cáceres död är en påminnelse om att våldet mot människor som står upp för sina och andras rättigheter måste upphöra.”

Priset ”De fattigas lobbyist” delas ut av biståndsorganisationen We Effect och går till en lobbyist eller aktivist som arbetat för fattiga människors rättigheter. Årets pristagare är gräsrotsaktivisten Rachael Mwikali Mueni. Priset är en summa om 10 000 USD finansierad av PostkodLotteriet och prissumman går till Rachael Mwikali Muenis organisation, Coalition for Grassroots Human Rights Defenders.