Ny majs en livlina för tyfondrabbade

We Effects nödhjälp med mat och utsäde har nu nått tyfondrabbade bondefamiljer i Vietnam. Faran är dock långt från över. Bönderna vittnar om att klimatet har förändrats.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Ho Thi Phuong som förlorat hela sin skog och stora delar av skörden.

NGHE AN. Bredvid det som tidigare var Ho Thi Phuongs majsfält ligger en stubbe stor som en fullväxt människa. Den spolades dit från granngården och ger en fingervisning om tyfonens oerhörda kraft.

Namnet på tyfonen som slog till här, Storm 10, vittnar också om att det bara var den senaste i raden av extrema väderhändelser som drabbat norra och mellersta Vietnam i år. Det har blåst och regnat värre än på decennier. Nära hundrafemtio människor har mist livet. Många saknas ännu. Mer än 100 000 hektar jordbruksmark har förstörts och upp mot 100 000 hus har förstörts eller skadats.
– Det blåste och regnade dygnet runt i tio dagar, vattnet gick upp till huset. Vår majs som nästan var färdig för skörd förstördes. Och all vår skog fälldes av stormen, berättar Ho Thi Phuong med glansig blick.

Ho Thi Phuong. Foto: Marcus Lundstedt

I famnen håller hon en påse från We Effect med fyra kilo majsfrön. En livlina. Innehållet räcker för att hon och hennes man åter ska kunna plantera majs på deras åker. De får även en säck med gödsel.
– Om inget oväntat händer kan vi sälja en ny skörd om några månader.

Väntan kommer att bli lång. För jordbrukare som redan lever på små marginaler kan en totalförstörd skördesäsong vara livshotande. Skörden är allt: inkomst, mat, trygghet, överlevnad. För vissa återstår bara sorg. I byn drunkade en 16 månaders bebis i vattenmassorna.

Höstens händelser skapar också oro på längre sikt.
– Det värsta av allt är nästan att jag inte vet hur vi ska odla nästa år. Vi brukar alltid plantera majs i september och skörda i november men nu har det blivit så oberäkneligt, säger Ho Thi Phuong.

Känslan delar hon med många jag möter i bygden. De har inte hört talas om begreppet klimatförändringar, men vittnar om att stormarna är kraftigare och att det har blivit svårare att planera jordbruket.

Dao Thi Phuong, 46, har drabbats värre än de flesta av årets extremväder. Hennes risskörd skadades svårt av en storm i juni. Och sen tog ”Storm 10” stora delar av hennes majs. Hon är till råga på allt ensam på gården. Hennes man är ryggskadad och kan inte arbeta med jordbruket. Utsädet av majs från We Effect ger lite hopp. Foto: Marcus Lundstedt

Nguyen Thi Hoa och dottern Dao Thi Hanh visar runt på familjens fält. De förlorade nästan hela sin skörd till tyfonen.
– Jag kan inte minnas en värre storm. Ståltak på hus flög av och skolorna stängde.

Hela familjen låg vaken under stormnatten. På morgonen möttes de av nedrasade elledningar och träd som knäckts som tändstickor.
– Det var väldigt ledsamt att se vår majs förstörd. Jag har planterat om några plantor men min skörd kommer inte ens bli hälften av normalt. Jag är tacksam för att vi fått nytt utsäde av We Effect, det gör att vi kan komma tillbaka lite snabbare, säger Nguyen Thi Hoa.

Fakta: Insats för tyfondrabbade bönder

We Effect nödinsats i provinserna Yen Bai, Nghe An och Son La når drygt 1000 människor som är medlemmar i kooperativ We Effect stödjer. Jordbrukarna får bland annat nytt utsäde och hjälp med att reparera åkrar och hus. Vissa kooperativ får vattencisterner och pumpar. De allra svårast drabbade får även mat för att äta.