Presidentbyte i Guatemala

I Guatemala arbetar We Effect bland annat med stöd till bonde- och urfolksorganisationer. Foto: Claudio Vasquez Bianchi.

Idag, den 14 januari 2020, tar Alejandro Giammattei över som president i Guatemala. Giammattei har tidigare kämpat för presidentposten vid tre tillfällen (2007, 2011, 2015). Han tar över ett land med stora utmaningar.

Varje år lämnar hundratusentals guatemalaner landet för att söka lyckan norröver. Hög fattigdom och kriminalitet, samt klimatförändringarnas påverkan på odlingsmöjligheter är några av anledningarna till de höga migrationssiffrorna. Nära hälften av alla barn under fem år lider av kronisk undernäring, vilket placerar Guatemala sämst i Latinamerika och sjätte värst i världen. Landet präglas även av korruption och ligger på plats 144 av 180 på Transparency Internationals korruptionslista.

Den avgående regeringen, ledd av Jimmy Morales, har under sina två sista år i makten utmärkt sig för att driva en hård linje mot den internationella närvaron i landet. Bland annat lyckades man i september 2019 stänga en FN-ledd anti-korruptionskommission (CICIG), som bidragit till många framgångsrika och betydelsefulla rättsfall.

Sedan valet i augusti 2019 har Giammattei och hans stab hållit möten med både nationella och internationella aktörer verksamma i Guatemala. Giammattei har även uttalat sig om den kommande utrikespolitiken och sagt att hans regering kommer att driva en utrikespolitik där respekt råder i de diplomatiska förhållandena.

– Det är för tidigt att säga hur regeringskiftet kommer att påverka landet. Men vi ser en möjlig öppning i de ansträngda diplomatiska relationerna mellan Guatemala och omvärlden. Det är positivt för We Effect och utvecklingssamarbetet i landet, säger Pia Stavås Meier, regionchef för We Effect i Latinamerika, stationerad i Guatemala city.

We Effect har stark närvaro i Guatemala. Sedan 2015 har We Effect sitt regionkontor för Latinamerika i Guatemala City. We Effect kommer att fortsätta stödja de inhemska organisationerna som arbetar för jämställdhet och rätten till ett värdigt liv, matsäkerhet, mark och bostad.

Av

Liinu Diaz-Rämö