Svenska riksdagspolitiker på digital resa i klimatkrisens spår

Felipa López Mazariegos bor i Fronterizo 10 de Mayo, ett samhälle som drabbas hårt av klimatkrisen. Foto: Philip Krook

Politiker från tre riksdagspartier besökte på tisdagen Felipa López Mazariegos gård i Guatemala. Ett land vars odlingar till stor del förstördes efter orkanerna Eta och Iota 2020.

Under en timme fick Gudrun Brunegård från Kristdemokraterna, Janine Alm Ericson från Miljöpartiet och Yasmine Posio från Vänsterpartiet prata med bonden Felipa, som svarade på frågor om hur hon drabbats av klimatförändringarna och hur hon gjort för att ta sig tillbaka från orkanerna som orsakade enorm skada på hennes odlingar.

Natten då klimatkrisen kom

Under besöket mindes Felipa sig tillbaka till natten när orkanen kom.

– Det var en skräckfylld natt. Det regnade mycket, barnen blev rädda, sa Felipa. På morgonen såg de hur majs och annat de odlat flöt omkring i floden. Allt var förstört.

Men Felipa berättade också om hur de med stöd av We Effect tagit sig ur krisen som följde på orkanerna.

– Med stöd av We Effect och Mamá Maquín (We Effects partnerorganisation, reds. anm.) har vi fått utbildning i hur vi ska kunna bruka jorden och odla igen. Bland annat har vi lärt oss att ta fram och använda organiskt gödsel. Vi har också lärt oss ta tillvara frön i fall det skulle komma en ny katastrof. Vi är mer förberedda. Vi har byggt silos för fröer, majs och andra grönsaker. Det som drabbar oss nu är torka. Trots floden nära har vi inget rinnande vatten i byn, berättade Felipa López Mazariegos.

Gudrun Brunegård, KD, Janine Alm Ericson, MP och Yasmine Posio, V, beökte bonden Felipa i Guatemala.

På frågan från Janine Alm Ericson från Miljöpartiet, om vad som hade hänt med odlingarna och byn om inte stödet från We Effect och Mamá Maquín funnits där svarade Felipa:

– Utan stöd hade vi inte kunnat rehabilitera marken.

Yasmine Posio från Vänsterpartiet undrade vad Felipa ville att hon skulle ta med sig för meddelande till sin familj, vänner och väljare i Sverige.

– Mitt meddelande till er är att det stöd vi har fått är jätteviktigt och att vi naturligtvis hoppas på fortsatt stöd, till exempel med att dra in rinnande vatten, svarade Felipa.

Klimatfrågan är politisk

Bertha Zapeta, We Effects landrepresentant i Guatemala underströk att klimatkrisen är en politisk fråga. Det inte personer som Felipa som orsakat klimatförändringarna, men det är småbrukare som hon som drabbas av dem.

– Vi har ett uttryck: det regnar på de som redan är blöta. Här har stora orkaner som Iota drabbat tusentals människor, dragit undan jordmassor och förstört byggnader och odlingar. Människorna här har inga bilar, men de drabbas ändå av den här krisen. Deras ekosystem håller på att förstöras, sa Bertha Zapeta.

Byn Fronterizo 10 de Mayo i Guatemala, ett land där nära hälften av befolkningen lever i fattigdom. Foto: Philip Krook

Bertha kommenterade också hur den kommande nedskärningen av biståndet kommer slå mot lokala organisationer som Mamá Maquín.

– De här nedskärningarna kommer få enorma konsekvenser för kvinnoorganisationer som Mamá Maquín som har arbetat med resiliens mot klimatförändringar. Det blir också allt svårare att föra dialog med staten och det demokratiska utrymmet stryps allt mer. När det gäller tillgången till mat överstiger klimatförändringarna just nu det vi kan göra. Andelen människors om lever i fattigdom ökar, sa Bertha Zapeta,

På frågan om sin och barnens framtid svarade Felipa att så klart barnen skulle behöva mer, och att de gör sitt bästa för att ge dem det de behöver, trots att det är svårt.

– Vi måste fortsätta jobba, sa Felipa.

Den digitala resan kunde möjliggöras tack vare Postkodlotteriet.