Svenskt lobbyistpris till dödshotad präst från Guatemala

Trots dödshot fortsätter prästen José Pilar Álvarez Cabrera att försvara urfolket Maya Chortís rätt till vatten och naturresurser i Guatemala. Nu tilldelas han priset De fattigas lobbyist 2017 för sin kamp. José Pilar Álvarez Cabrera tar emot priset från biståndsorganisationen We Effect i Stockholm den 26 oktober.

– José Pilar Álvarez Cabrera är tyvärr bara ett av många exempel på hur de som försvarar mänskliga rättigheter i Latinamerika utsätts för hot och våld utan att få tillräckligt skydd från staten, säger Anneli Rogeman, juryns ordförande och vd för We Effect.

José Pilar, präst i ILUGUA-kyrkan i Guatemala. Foto: Maria Lundberg.

Priset De fattigas lobbyist är instiftat av biståndsorganisationen We Effect och går till en lobbyist eller aktivist som arbetat för fattiga människors rättigheter. Vinnaren utses av en jury där bland annat tidigare statsminister Ingvar Carlsson, tidigare EU-minister Birgitta Ohlsson och Googles Europachef för public policy, Nicklas Berild Lundblad, ingår.

– Vår förhoppning är att priset De fattigas lobbyist ska stärka José Pilar Álvarez Cabrera och hans kamp för urfolken, säger Anneli Rogeman.

José Pilar Álvarez Cabrera är lutheransk präst och har arbetat sedan 2003 för mänskliga rättigheter för befolkningen i områdena Zacapa och Chiquimula. På och kring berget Las Granadillas bor urfolket Maya Chortí i 22 samhällen, som är helt beroende av bergets ekosystem för sin överlevnad och sitt jordbruk. Stora skogsbolag exploaterar bergets skogsområden kommersiellt vilket har lett till konflikter, bland annat för att urbefolkningens vattenresurser förstörs genom bolagens verksamhet.

José Pilar Álvarez Cabrera har hotats till livet på grund av sitt ställningstagande för urfolket Maya Chortí och har periodvis varit tvungen att ha skydd från livvakt. Han har arresteras och satts i husarrest på grund av fabricerade anklagelser och åtal. Som i många andra länder i regionen lyckas inte rättsväsendet och myndigheterna i Guatemala att skydda människorättsförsvarare mot hot och våld.

Priset De fattigas lobbyist är en summa motsvarande 10 000 amerikanska dollar som går till de organisationer som står bakom José Pilar Álvarez Cabreras arbete för urfolket Maya Chortí och invånarna i Zacapa och Chiquimula i Guatemala.

José Pilar Álvarez Cabrera kommer att ta emot priset De fattigas lobbyist 2017 torsdagen den 26 oktober kl 9.00–10.00 på Dansmuséet, Drottninggatan 17 i Stockholm.

Juryns motivering:
I snart 15 år har José Pilar Álvarez Cabrera försvarat de mest osynliga medborgarna i vår värld, urfolken, i ett land där de som kämpar för mänskliga rättigheter trakasseras, hotas, utsätts för falska åtal och våld, medan de som ligger bakom dessa brottsliga handlingar går fria. José Pilar Álvarez Cabrera kämpar för urfolket Maya Chortís rätt att fortsätta leva i sina hemtrakter på och kring berget Las Granadillas i Gutemala och att ha tillgång till vatten, naturresurser och en hållbar miljö med bevarad biodiversitet.

Hedersomnämnande
Ett hedersomnämnande gjordes av juryn för De fattigas lobbyist för Tola Moeun som har arbetat mot svältlöner i H&M:s fabriker i Kambodja.

Juryn för De fattigas lobbyist:

Ingvar Carlsson, tidigare statsminister (S)
Maria Teresa Fernández Ampié, ordförande Coordinadora de Mujeres Rurales, Nicaragua
KG Hammar, tidigare ärkebiskop vid Svenska kyrkan
Nicklas Berild Lundblad, Europachef för samhällsfrågor på Google
Grace Mtonga, ordförande Civic Forum on Housing and Habitat, Zambia
Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot (L) och tidigare EU- och demokratiminister
Anneli Rogeman (ordförande), vd We Effect